4 esglésies romàniques de les Guilleries

Capella de la Mare de Déu de Farners. © V. Masip.

La comarca de la Selva formava part de la Catalunya Vella per aquest motiu, és un territori que va viure el desenvolupament del romànic entre els segles X-XIII. En aquest post us parlarem de quatre de les moltes esglésies d’aquesta tipologia que podem trobar per tota la zona.

 

Església de Sant Miquel de Cladells

Aquesta església és una de les més interessants de les que hi ha al massís de les Guilleries, la trobem entre els municipis de Santa Coloma de Farners i Sant Hilari Sacalm. L’edifici data del segle XII i és d’una sola nau que està coberta per una volta de canó apuntada. L’absis és semicircular cobert amb una volta de quart d’esfera. El campanar està adossat al cos principal i s’hi pot pujar a través d’una escala de cargol de pedra.

A l’exterior, a la part de l’absis podreu veure que en el fris en el ràfec té nou grups de dues o tres semiesferes amb una creu marcada que els divideix en quatre porcions iguals. El campanar té quatre finestres de mig punt i està coronat per una coberta piramidal.

 

Capella de la Mare de Déu de Farners

Aquesta capella, del segle XVIII, la trobem als peus del castell de Farners. És un centre de devoció local i comarcal situada en plenes Guilleries. La va fer Ramon de Farners, senyor del castell, i la va consagrar el dia de Sant Jordi de l’any 1200, el bisbe de Girona, Arnau de Creixell.

L’edificació és una construcció romànica senzilla, de nau rectangular i un absis semicircular, orientada al nord i no a l’est com és habitual. A l’interior, rere el retaule i el cambril que hostatja la imatge, hi ha la Mare de Déu de Farners.

 

Església de Sant Cristòfol de Cerdans

Aquesta petita església la trobem entre Arbúcies i Viladrau. L’edifici és del segle XII i consta d’una nau rectangular amb absis semicircular amb dues capelles laterals. A l’exterior té un fris d’arcuacions llombardes, molt característic del romànic català, en pedra vermella. El campanar, que s’hi afegí més tard, el trobem sobre la volta de l’absis.

 

Capella de la Mare de Déu d’Argimon

A Riudarenes, dalt del turó d’Argimon, hi trobem la capella de l’antic castell (s. X), una petita joia del romànic selvatà, des de la qual s’albira tota la comarca.

Una porta de doble arc de mig punt dóna accés a l’interior d’aquest petit temple de dues naus paral·leles mig encastades a la roca. La primera nau és rectangular i la segona està capçada per un absis semicircular.

 

Cases rurals associades a la Selva

Una bona fórmula per conèixer sense presses aquest municipi és allotjar-vos en una casa de turisme rural. A l’apartat Cases Rurals de la nostra web podreu escollir aquella que s’adapti millor a les vostres necessitats.