6 propostes per conèixer el Pla de l’Estany

Arxiu d'imatges del PTCBG.

Si heu escollit la comarca del Pla de l’Estany com a destí per les vacances o per fer-hi una escapada, una de les visites obligades és l’Estany de Banyoles, el segon llac més gran de Catalunya, i el municipi que li dóna nom. Però aquest territori té molts més espais naturals, patrimonials i culturals que us recomanem conèixer. A través d’un paisatge únic i enmig d’un entorn natural exclusiu, us proposem una sèrie de propostes tant per als amants de la història, de l’art i de la naturalesa en general.

Banyoles i el seu Estany
La primera parada és la capital de la comarca: Banyoles. Una de les rutes que podeu fer per conèixer-la és La ruta dels recs, una xarxa de petits canals, construïts pels monjos del monestir de Sant Esteve al s. IX, que condueixen l’aigua provinent de l’Estany. Així, tot seguint el pas de l’aigua a través dels recs, recorrereu el centre del poble tot descobrint la importància de l’aigua en l’economia i la vida dels banyolins i banyolines. També podeu passejar pel centre històric de la vil·la on trobareu la plaça Major, la Llotja del Tint, la Muralla Medieval, el monestir de Sant Esteve, l’església gòtica de Santa Maria dels Turers i els museus Arqueològic i Darder.

En aquesta primera recomanació no ens podíem deixar l’Estany de Banyoles. D’origen tectònic i càrstic, es va formar en època quaternària (fa 250.000 anys). La volta a l’estany, a peu o amb bicicleta, és una de les activitats que podeu fer per conèixer millor la zona i gaudir de la seva gran riquesa natural i paisatgística. Es tracta d’un itinerari circular i de dificultat baixa, apte també per fer amb cotxet de nadons.

Un dels elements més particulars que trobareu durant la volta són les pesqueres: petites construccions a la riba, dintre l’aigua de l’Estany. En total n’hi ha 20, cada una amb un nom particular. La seva construcció va iniciar-se a mitjan s. XIX fins a 1931, i al llarg d’aquests anys s’han reformat i condicionat. Inicialment servien per guardar el material de pesca. Posteriorment, moltes d’elles van augmentar la superfície per tal de poder-hi guardar una barca. Finalment, amb l’arribada de la pràctica de l’esport i l’auge de la burgesia banyolina, es van adaptar per a poder-s’hi banyar i, fins i tot allotjar. La major part són privades però si aneu a la número 10, hi podreu entrar, ja que és l’Oficina de Turisme de l’Estany.

Un altre espai singular en un racó de l’Estany és un jardí de desmais del s. XIX. És un paratge idoni i romàntic per gaudir de la tranquil·litat. En aquest espai també hi trobem dues fonts, la del Ferro i la de la Filosa. I, prop dels desmais i de l’estanyol del Vilar, hi ha el paratge del Vilar.

Pou de glaç de Palol de Revardit
Prop de Banyoles direcció Girona hi ha el poble de Palol de Revardit on podeu visitar un pou de glaç, una construcció per guardar els blocs de gel amb els quals les cases conservaven els aliments, refrescaven les begudes o feien gelats.

L’edificació data del segle XVII i és el més gran de la comarca, ja que fa 10,10 metres de fondària i 8,35 metres de diàmetre. Disposa d’un dipòsit de planta circular excavat a terra que conserva la coberta de volta semiesfèrica. L’època àlgida de la seva utilització va ser durant els segles XVII i XVIII però aquest se sap que va ser utilitzat fins a principis del segle XX i que el gel era aconseguit en unes basses de la riera del Marmanya, on s’hi serraven els blocs.

Santa Maria del Collell a Sant Ferriol
Un dels altres indrets de la comarca que val la pena visitar és el Santuari de Santa Maria del Collell, més a prop de la comarca veïna de la Garrotxa. Explica la llegenda que a un pagès de la zona se li va aparèixer la Verge i per aquest motiu va decidir fer-li honor amb la construcció d’una petita església que amb el pas dels anys encara persisteix. El conjunt data del segle XVI i s’ha fet servir de diferents formes: com a santuari, seminari, presó, centre d’educació i, actualment és un complex esportiu i casa de colònies. Aquest complex, que forma part de l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, és conegut per a molts gironins, ja que molts d’ells hi van estar interns quan era una escola.

Bosc de Can Ginebreda a Porqueres
A la comarca del Pla de l’Estany també hi trobem importants museus i col·leccions que val la pena visitar. Una d’elles és el Bosc de Can Ginebreda: un bosc mediterrani de 40.000 metres quadrats que s’ha convertit en un museu a l’aire lliure albergant les escultures, sobretot de temàtica eròtica, de l’artista Xicu Cabanyes. El passeig permet veure més d’un centenar d’obres i visitar també el taller de l’artista. Aquest museu forma part del nostre Club Amic amb el qual, aquells que estigueu allotjats en una casa de turisme rural associada a Turisme Rural Girona gaudireu d’un 2×1 en l’entrada.

Centre d’Interpretació de la Vida Rural a Vilademuls
Finalment, acabem les propostes per conèixer una mica millor aquest territori amb el Centre d’Interpretació de la Vida Rural a Vilademuls. En aquest espai hi trobareu peces que abans es feien servir al món rural, moltes d’elles autentiques desconegudes fins i tot per als agricultors joves. Les eines que s’hi exposen han estat aportades pels mateixos veïns amb la intenció de recrear l’interior d’una casa de pagès.

Per acabar, volem recomanar-vos que una bona fórmula per visitar aquesta zona és allotjar-vos en una de les 22 cases rurals de la comarca que formen part de la nostra Associació. A través d’aquest enllaç podeu consultar quina és la que s’adequa a les vostres necessitats i consultar-ne la disponibilitat.