Campdevànol: l’origen de les cases rurals a Girona

@Ajuntament de Campdevànol.

A la comarca del Ripollès hi trobem el poble de Campdevànol, un municipi que per Turisme Rural Girona és d’especial interès, ja que va ser on s’obrí la primera casa dedicada al turisme rural a la província de Girona; una casa ja desapareguda.

Campdevànol està ubicat en un indret únic, enclavat al bell mig del Pirineu rodejat de natura. És una terra de tradicions i festes arrelades com per exemple la festa dels Elois, les Caramelles per Setmana Santa o el Pessebre Vivent per Nadal, on el treball de la forja ha marcat el caràcter dels seus vilatans. És, doncs, un municipi per viure’l amb els cinc sentits.

Tres propostes per conèixer el municipi

Visitar el Molí Gros
És un molí fariner del segle XVII que funcionava amb energia hidràulica, i el trobareu al mig del poble. Us recomanem que el visiteu, ja que el mecanisme que el fa funcionar  té un disseny únic i les peces són de gran qualitat. A més, si el visiteu podreu descobrir les seves moltes, la seva història i com era la vida abans de la industrialització.

Camí ral i ramader Campdevànol – Gombrèn
Des de Campdevànol surt l’antic camí ral i ramader que ens permet gaudir de la natura a peu o amb bicicleta i ens acosta fàcilment a la popular font de Sant Eudald, a l’àrea de Lleure de la Font del Querol, una zona d’esbarjo envoltada d’una gran bellesa i riquesa natural. Bona part del camí segueix paral·lel al riu Merdàs, on podem veure vegetació típica de bosc de ribera formant vernedes amb alguns pollancres i arços al costat del camí.

Església Sant Llorenç de Campdevànol.
Trobareu aquesta parròquia a l’esquerra del Merdàs, prop de la carretera de Gombrèn. De la primitiva església romànica només en resta el campanar i part dels murs, ja que l’edifici patí una greu destrucció al segle XVII. L’any 1674 fou reedificada i s’hi afegiren una capella a la cara sud, dues a la cara nord i la sagristia. La teulada es construí amb arc apuntat, es recobrí la pedra dels seus interiors amb decoracions de guix.