Canet d’Adri: volcans al costat de Girona

Canet d'Adri

Un dels pobles amb encant que podeu trobar a escassos 15 quilòmetres de la ciutat de Girona és Canet d’Adri, un municipi format per un nucli central que li dóna nom, juntament amb els antics pobles i parròquies d’Adri, Biert, Montbó, Montcal i Rocacorba. Us animem a descobrir tots aquests nuclis, sobretot Biert on hi trobareu un paisatge feréstec d’una gran bellesa, dominat per la presència del bosc i per petits torrents d’aigua. El nucli d’aquest antic poblat el formen alguns masos dispersos que encara resten habitats i la parròquia de Sant Martí de Biert, esmentada el segle X.

D’aquesta zona segurament coneixereu la muntanya que magnifica, no tan sols el relleu d’aquest municipi, sinó que proporciona una de les estampes més celebrades a les comarques gironines: el massís de Rocacorba, amb el puig del mateix nom de 985 m. En el seu cim hi trobareu el Santuari de Rocacorba (s.XII), declarat Bé Cultural d’interès Nacional. L’edifici es va construir al s. XVIII sobre un antic Castell del s. XI. Té una sola nau, i guarda la rèplica de la imatge gòtica que representa a la Mare de Déu de la Pera. Des d’aquest indret podreu gaudir d’unes vistes espectaculars, ja que en dies clars, s’arriba a veure el Cap de Creus, les Illes Medes, les Gavarres, el Montseny, el Montgrí i el Puigmal.

A tocar de Canet d’Adri també hi trobareu el nucli més important de vulcanisme del Gironès. Entre Granollers de Rocacorba i Canet d’Adri, hi ha el volcà de Puig Moner, ubicat en la zona de contacte amb les comarques de la Garrotxa i la Selva. Més avall de la riera d’Adri, amb dos corrents de lava que s’escorren cap al sud-est, al llarg de les rieres de Gàrrep i de Pedrola, hi ha Puig d’Adri (o de Montcal) amb diversos cràters, connectats amb els de Montbò i Montcal. I finalment, ja en el terme de Sant Martí de Llémena, hi ha el Puig de la Banya del Boc, un aflorament volcànic situat sobre una falla, a cavall del contacte normal de l’eocè i del paleozoic. El cràter és a la banda del nord del puig, situat al serrat de Boratuna.

A diferència dels altres tres municipis de la vall, Canet d’Adri no està regat pel Llémena sinó per un afluent seu, la riera de Canet. El paisatge que hi trobareu dóna singularitat a l’indret. La lava solidificada i erosionada per l’aigua ha confeccionat un atractiu paratge ple de petits estanys i gorgues d’on cal destacar els Gorgs de la Font de la Torre. Actualment, el bany està prohibit en aquesta zona, però és una zona de fàcil accés, amb un circuit per a passejar a banda i banda de la riera.

En aquesta zona hi trobareu tres cases rurals associades a Turisme Rural Girona per allotjar-vos:
Els Masos de Caula a Sant Martí de Llémena
Can Cua a Sant Gregori
Can Guinau a Aiguaviva