Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura són tres pobles del Baix Empordà que formen un sol municipi des de l’any 1973. Units formen el topònim català més llarg: 43 caràcters. Però el topònim no és, ni de lluny, tan llarg com la història que precedeix aquests tres nuclis ubicats als peus del vessant oest de Les Gavarres.

Cruïlles és un petit poble de marcat caràcter medieval que conserva part de la seva muralla i la Torre de l’Homenatge de l’antic Castell, que ha quedat isolada al mig de la plaça que porta el mateix nom. Des de dalt de la Torre, de planta circular i de 26 metres d’alçada, es pot resseguir bé l’antic recinte emmurallat del poble, que conserva molts trams del perímetre gairebé intactes i algunes altres torres de planta quadrada. Avui hi oneja una estelada per commemorar que l’any 1359 Berenguer de Cruïlles va ser nomenat primer president de la Generalitat de Catalunya.
Monells és un poble medieval construït al voltant d’un antic Castell del qual només es conserven les muralles. El conjunt format per les seves places i carrers exemplifica l’evolució de l’arquitectura popular a través de diferents etapes històriques. Del temps del romànic, es conserven parts de les muralles i torres que encerclaven el poble i el castell. D’estil gòtic, la plaça de l’Oli, el carrer dels Arcs i alguns finestrals.
Situat al peu de les Gavarres, Sant Sadurní Sadurní de l’Heura, antigament Sant Sadurní de Salzet o Saldet, ja surt citat en documents del s. XI. En formen part també els veïnats d’Estrabau, Rissec, Pedró, Salellas i Banyeres, i una part del poble de Sant Miquel de Cruïlles. Amb la unió als pobles de Cruïlles i Monells el 1973, en passa a ser la capital i és a l’Ajuntament de Sant Sadurní on se celebren els plens del consistori.