En aquesta entrada us proposem una ruta parcialment circular des de la Cala de la Fosca a Palamós fins a Calella de Palafrugell. El recorregut consta d’uns 20 km aproximadament i té un desnivell positiu aproximat de 450 metres. Transcorre per la vora de la mar, entre cales i platges de sorra clara i entre boscos de pi mediterranis. Ens ofereix la possibilitat d’escurçar la ruta en diverses ocasions i està bastant ben senyalitzat. Es tracta d’un dels trams més verges, ben preservats i amb més encant de tota la Costa Brava.
De la Fosca a la Platja d’Es Castell, un indret amb Història!

Iniciem la ruta des de la Cala de la Fosca, força urbanitzada, però que ha sabut preservar l’encant. Del costat esquerre de la platja surt el camí de ronda cap a la Platja d’Es Castell i a 300 metres escassos trobem el Castell de St. Esteve, adquirit pel rei d’Aragó al segle XIII i origen del Palamós medieval.
Continuem i arribem a Cala S’Alguer, un racó profundament mediterrani, on sembla que el temps s’hagi aturat en les casetes blanques dels antics pescadors, amb les seves portes i finestres de colors. Fou declarat BCIN (Bé cultural d’Interès Nacional) el 2004.
Una mica més enllà ens espera la fantàstica i àmplia Platja d’Es Castell, que pren el seu nom del castell en ruïnes de l’antic assentament ibèric del segle VI aC situat al damunt d’un turó. Podem visitar l’indret i gaudirem d’unes bones vistes i de les aigües cristal·lines de la platja, la qual esdevingué un pol d’atracció d’artistes, intel·lectuals, polítics i aristòcrates als anys trenta, quan l’internacionalment reconegut pintor barceloní Josep M. Sert, adquirí i restaurà la masia medieval fortificada.
El paradís perdut de la Costa Brava : Espai d’Interès Natural de Platja d’Es Castell a Cap Roig.
Des de l’assentament ibèric, s’enfila el camí de ronda entre boscos de pins, fins a arribar al Puig d’en Gener, després baixa a Cala Corbs i serpenteja pel litoral fins a Punta de Canyers, des d’on gaudirem d’una vista esplèndida de penya-segats i d’aigües turqueses. Després passarem per una sèrie de cales d’una bellesa incommensurable: Cala Estreta, Cala d’en Remendon (si volem escurçar la ruta a 8 km, des d’aquest punt, podem accedir a la pista que passa per l’interior i tornar a la Platja d’Es Castell tot passant per la barraca d’en Dalí), Cala de Roca Bona, Cala del Cap de Planes i Cala dels Termes, des d’on per una obertura a la roca accedirem a la Cala del Crit, lloc on abandonarem la línia de la costa per una escala que ens portarà a la pista que ens durà al cim del turó, a Cap Roig, on agafarem el desviament de la dreta cap a Calella de Palafrugell.
Voregem Cap Roig, on està situat el magnífic Jardí Botànic i el castell neogòtic dels anys vint del segle passat, somni de l’aristòcrata rus Woevodsky i de la seva esposa Dorothy Webster i on a l’estiu si celebra el Festival de Música de Cap Roig. On comença la urbanització, prenem la primera a la dreta per l’Avinguda de la Costa Brava i de seguida trobarem la senyalització que baixa novament al camí de ronda on trobem la Cala el Golfet, ben arrecerada i banyada per unes aigües turqueses envejables.

Calella de Palafrugell, el glamur de la Costa Brava
El camí continua cap a Calella encara durant uns 25 minuts, tot passant per Punta dels Forcats, Cala Foradada i Cala Sant Roc, des d’on podem gaudir ja d’unes vistes esplèndides de Calella de Palafrugell, un dels llocs més emblemàtics de la Costa Brava i capital de les Havaneres!
També podem escurçar la ruta, un cop arribem al cim del turó de Cap Roig des de la Cala del Crit. Tenim dues opcions: prendre la primera a l’esquerra i tornar per la pista principal, que connecta amb les platges per on hem passat abans o agafar el GR-92, senyalitzat amb les marques blanques i vermelles i tornar pel mig del bosc. En ambdós casos estarem fent uns 12 km en total aproximadament i un desnivell positiu aproximat de 350 m.
Si hem arribat fins a Calella la tornada, la farem pel mateix camí, fins a la intersecció de Cap Roig que hem trobat pujant de la Cala del Crit, on agafarem el GR-92 fins a la Platja d’Es Castell i després per on hem passat abans fins a la Fosca.
Palamós una vil·la marinera

Un cop acabada la ruta, podem arribar-nos en cotxe a Palamós, un dels ports pesquers, esportius i de comerç més importants de la Costa Brava i de Catalunya. A la zona del port mereixen especial menció el Museu de la Pesca (www.museudelapesca.org), que ens explica la història i l’evolució de la pesca a les nostres contrades i l’Espai del Peix (www.espaidel peix.org), des d’on s’organitzen visites guiades a la subhasta i tallers de formació i degustació de receptes tradicionals elaborades a partir del peix fresc que arriba a la Llotja de Palamós.
Consulta les nostres cases del Baix Empordà