Descobreix la capital del comptat d’Empúries

©Wikipedia Commons

A mig camí entre Figueres i Roses hi trobem el municipi de Castelló d’Empúries el qual, fins ben passada l’Edat Mitjana, va ser la capital del comtat d’Empúries. En aquest post us proposem fer un viatge en el temps mentre descobrim aquest poble altempordanès.

Passejant entre els carrers estrets i les muralles de la Vila Comtal de Castelló d’Empúries comprovareu que conserva tots els vestigis de la seva capitalitat medieval. Us recomanem visitar el Call i la Basílica de Santa Maria, l’interior de la qual conté grans tresors, com el retaule d’alabastre de la Verge de la Candelera (s.XV), les piques baptismals (s.XIV) i l’orgue del segle XIX.

Un altre dels espais que ens fa viatjar en el temps és la Llotja, un edifici medieval que va albergar la Casa del Consell i la Llotja del Mar, i que en èpoques posteriors va ser seu de l’Ajuntament. La seva construcció data de finals del segle XIV i va ser reformat durant el segle XVIII; una icona de la localitat en què es troba l’emblema de la vila. En aquesta part del municipi també hi ha la Cúria i la Presó. L’edifici d’estil gòtic construït vers 1336 hi destaca la façana que dóna a la plaça Jaume I (antiga plaça del Gra), amb finestrals gòtics que han estat restaurats; a l’interior notables mènsules de talla. A la part de la Presó, al nord, té portal adovellat i dues finestres reixades a la façana. Aquest important passat medieval fa que, cada setembre, se celebri el Festival Terra de Trobadors, en el qual durant uns dies es reviu l’època de màxima esplendor del comtat.

Altres espais emblemàtics de la vila són el Rentador Públic, una construcció del segle XIX que incorpora elements del desaparegut convent de Sant Francesc, erigit l’any 1264 prop d’aquest indret. Hi destaquen les columnes toscanes (segles XVI o XVII) que devien formar part del claustre; l’Ecomuseu Farinera, un gran edifici industrial de tres plantes aixecat vers 1905 sobre l’anterior, on es pot veure l’antiga maquinària, en bona part de fusta, parcialment renovada a mitjans del segle XX.

Un entorn privilegiat

Castelló d’Empúries és un enclavament estratègic per a aquell que desitgi conèixer la regió. Situat en un punt cèntric i ben comunicat poden fer-se excursions amb facilitat a municipis propers com Roses, Figueres, Peralada o Cadaqués.

Un paratge que val la pena acostar-s’hi és el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Aquest espai d’interès natural és la segona zona d’aiguamolls més important de Catalunya i brinda la possibilitat d’observar una gran varietat de fauna entre les quals destaquen les espècies d’aus migratòries.

Una bona fórmula per conèixer sense presses aquest municipi és allotjar-vos en una casa de turisme rural. A l’apartat Cases Rurals de la nostra web podreu escollir aquella que s’adapti millor a les vostres necessitats.