El Calendari de l’Ermità 2023 fa una mirada al Pirineu

El Calendari de l’Ermità és una publicació tradicional de caràcter anual, amb prop de 150 anys d’història, que s’adreça a tots aquells que estimin i vulguin seguir les festes, les tradicions i la cultura popular. Conté milers de dades ben tabulades que ens ofereixen moltíssima informació, actualitzada cada any i que podem tenir fàcilment a l’abast de la mà. És el que podríem dir un “Google en paper”. A més del calendari festiu, el santoral i la informació astronòmica, destaquen els apartats on es relacionen les festes majors, fires i mercats d’arreu de Catalunya. També conté tota una sèrie de recomanacions per al bon conreu de l’hort, el jardí i les remeieres i el calendari de fruites i verdures de temporada. Altres continguts són la crònica dels fets més destacats ocorreguts durant l’any anterior, els centenaris de l’any així com articles de temes de cultura popular i tradicional. Tot adornat amb gravats i il·lustracions i amb una selecció de dites populars.

El calendari de l’ermità d’aquest any centra la seva mirada al Pirineu

En l’edició d’aquest 2023, el Calendari de l’Ermità té com a tema central “Una mirada al Pirineu”, en un sentit ampli transfronterer i cultural català. Així, a més de les festivitats i fires que se celebren arreu de Catalunya, entre les que es detallen les de les comarques gironines, també hi trobarem anunciades les que se celebren a la Catalunya Nord, de les comarques properes al Gironès com són el Rosselló, el Vallespir, El Conflent, el Capcir i l’Alta Cerdanya.

A més, els articles dels autors habituals del calendari (fra Valentí Serra, el mediàtic senyor Marcel·lí Virgili, Amadeu Carbó i Fina Comas) ens parlen de plantes, tradicions, costums i festes pròpies del Pirineu. I el paremiòleg Víctor Pàmies presenta i comenta un recull de dites rosselloneses. Per cert, que com a novetat, s’ofereix la versió àudio d’aquests articles, amb la veu dels propis autors, que es pot escoltar a través d’un codi QR.

A tots aquests continguts s’afegeix el Calendari dels nens i les nenes, un desplegable infantil pensat per d’acostar les festes i tradicions populars als més petits, i que anualment es renova amb divertits dibuixos, dites i curiositats.

Més informació www.calendariermita.cat