El Comte Arnau i Sant Joan de les Abadesses

© X. Pladellorens

Sant Joan de les Abadesses, conjuntament amb Gombrèn, és una de les poblacions amb la que més s’associa la llegenda del Comte Arnau. Segons es creu, el comte seria el senyor del Castell de Mataplana i, sent infidel a la seva esposa Elvira, visitava l’abadessa Adelaisa, amb qui mantenia una relació sentimental, al Monestir de Sant Joan. La llegenda té l’origen en una cançó del segle XVI apareguda a Ripoll.

Actualment, i a causa de la forta relació que té Sant Joan de les Abadesses amb la figura del comte, el municipi ofereix tota mena d’activitats i símbols relacionats amb la llegenda. Cada estiu, la vila es bolca en un festival que té el comte com a fil conductor, i que ha acollit a tota mena d’artistes des de la seva creació. Gràcies a la iniciativa, i al fet que els assistents normalment adaptin el seu espectacle a la figura d’Arnau, s’han recopilat centenars de cançons addicionals al seu llegat.

Paral·lelament i emmarcades en el festival, cada dimecres d’agost, es fa una representació teatral de nit pels carrers de Sant Joan de les Abadesses que narren la història del comte. El guió d’aquestes obres està inspirat en els textos del poeta Joan Maragall qui, gràcies als seus estiuejos a la vila, va conèixer la llegenda del comte de boca dels habitants de Sant Joan de les Abadesses i, encisat per la història, decidí recollir-la en la seva obra El Comte Arnau. En aquesta línia, anualment s’organitza una caminada nocturna, Les petjades del Comte Arnau, que recorre els indrets emblemàtics de la llegenda que s’oculten a les muntanyes de Sant Joan de les Abadesses.

Com a símbol estàtic i atemporal, sobre el capitell de la font octogonal central de la plaça Clavé, hi trobem una figura d’Arnau en bronze sobre el seu cavall. I dins l’edifici del Palau de l’Abadia, que també acull l’Oficina de Turisme de Sant Joan de les Abadesses, el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau. Un museu dedicat a la seva figura i ambientat en l’època del comte, amb dues projeccions que narren per una banda, la llegenda i per l’altre, els autors que n’han parlat. El centre pot visitar-se de dilluns a dissabte, de 10 a 14 h del matí i de 16 a 19 h de la tarda, i els diumenges, de 10 a 14 h.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.