Els Jardins de la Puda de Sant Joan de les Abadesses

A la sortida de Sant Joan de les Abadesses, direcció a Ripoll, trobem un petit passeig per a vianants que condueix a dues fonts: la font de la Puda i la font dels Enamorats. La font de la Puda, antigament coneguda com a font dels Banys, es considerava que tenia propietats curatives gràcies a la seva aigua sulfurosa. Per aprofitar-ne aquestes propietats, es feien banys amb l’aigua de la font per curar malalties de la pell. No obstant això, la font és coneguda actualment pel nom de “la Puda” a causa de la forta olor de les seves aigües sulfuroses. A diferència de la font de la Puda, la font dels Enamorats té aigua dolça. En aquesta última, diu la llegenda que, si una noia enamorada beu aigua de la font dels Enamorats i diu el nom del seu estimat, ell també s’enamorarà d’ella.

Abans d’arribar a aquestes dues fonts, trobem els Jardins de la Puda, que van ser adquirits per l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses l’any 2012 amb l’objectiu de renovar-los i obrir-los al públic. Inaugurats al mes maig de 2022, s’han convertit en un lloc d’esbarjo per a totes les edats, on també està previst que s’hi celebrin diferents activitats. Els jardins, que formaven part de la torre que porta el mateix nom, construïda l’any 1952, es varen construir l’any 1954 a partir d’un disseny del paisatgista Joan Mirambell. Entre la vegetació que s’ha mantingut i la que s’ha afegit hi ha cedres, xiprers, erables de fulles vermelles, til·lers platejats, faigs de fulles vermelles, boixos, rosers, espígol, farigola, sàlvia, romaní i, fins i tot, maduixeres i nabius. Es tracta d’un espai amb espècies d’arbres i arbustos exòtics que ha esdevingut un dels punts més privilegiats de l’entorn urbà de Sant Joan, des del punt de vista vegetal.

Tot aquest espai forma part d’un itinerari natural, paral·lel a la riera d’Arçamala i el riu Ter, que permet veure de prop la profunda relació i dependència que ha existit sempre amb aquest bé tan preuat, que és l’aigua. Un recorregut que inclou el molí, el safareig i el pont, on aquesta estreta relació entre l’home i la natura permet veure i gaudir aquest espai de contacte compartit.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abasessses.