És temps de calçots i carxofes!

Can Bonet. Sant Martí Vell

Qui té una barbacoa té un tresor. Ja sabem que la dita no és ben bé així, però pels amants de la carn, de verdures a la brasa i d’amanides variades, és un element indispensable si vols cuinar aquests productes tan apreciats a la manera tradicional. Els caps de setmana d’hivern, especialment si fa un bon sol, són perfectes per gaudir de moments especials compartint la taula ben parada amb la família.

I on millor que fer-ho, amb la companyia de la família i els amics que en una de les nostres cases rurals? En trobareu unes quantes de preparades per poder gaudir d’un bon àpat: barbacoes, cuines ben equipades, uns exteriors per gaudir del sol i de la natura, i, sobretot, un caliu particular per gaudir d’aquests moments especials.

Com cuinar les verdures

Per facilitar-vos una mica la feina, sobretot si mai n’heu cuinat, us donem quatre consells. Començarem pels calçots, aquesta ceba tendra allargassada que rep el nom a conseqüència de la manera com es planta: calçar, mig enterrat a la terra. És important que els cuineu segons la fórmula més tradicional: enfilats en un filferro i al foc viu de llenya. Pel que fa a les carxofes, dir-vos que és molt important que les aixafeu una mica per obrir-les. Podeu picar per la part de la flor contra una superfície dura (una taula per exemple), i així quedarà preparada per posar-li l’oli i la sal. I tot seguit, directa al foc.

I, per acabar, un element que no pot faltar per gaudir completament d’aquestes verdures: la salsa que acompanya als calçots i que sempre triomfa (i que acompanya molt bé amb a les carxofes). La base és senzilla: nyora, ametlla torrada, tomàquet, all, pa torrat i alguns ingredients més. Ara no us explicarem el secret! Segur que la vostra és molt bona i, si no l’heu fet mai, sempre podeu consultar les receptes que volten per Google o comprar-la feta; en el petit comerç de proximitat en tenen de molt bones.