Explosió de color als Jardins de la Selva

En aquesta entrada us proposem  descobrir els esplèndids jardins de la comarca de La Selva. La ruta es pot fer amb cotxe o a peu, tot resseguint el camí de ronda entre Lloret i Blanes, que coincideix bàsicament amb el sender de gran recorregut GR-92. Els tres jardins es troben molt propers, amb unes vistes privilegiades de la Costa Brava sud.

Els Jardins de Santa Clotilde: el somni del marquès

Iniciem la ruta pels Jardins de Santa Clotilde, d’inspiració renaixentista, que el Marquès de Roviralta va manar construir l’any 1919, en una zona d’antigues vinyes i en honor de la seva primera esposa, Clotilde. El projecte l’encarregà a l’eminent arquitecte noucentista de parcs i jardins Nicolau Maria Rubió i Tudurí, deixeble de Forestier, i que més tard prendria part en la important Exposició Universal de Barcelona del 1929.

El jardí es situa en una mena d’amfiteatre amb el blau turquesa com a teló de fons, i es divideix en una sèrie d’avingudes que condueixen a punts d’interès, des d’on  gaudirem  contemplant el  paisatge i les escultures clàssiques. Espècies d’arbres autòctons del Mediterrani com cedres, pins, xipresos i til·lers, o arbusts com el pittosporum o el llorer ens evoquen a les “villas” italianes del Renaixement, amb les seves simetries i perspectives. Depenent de l’època de l’any  també hi trobem flors, que hi afegeixen el toc just de color i de poesia.

Completen el conjunt la font brollador situada just a sota de la casa que el marquès va manar construir el 1930 i que Josep Pla considerava la més bonica de la Costa Brava.

El Jardí Botànic Tropical de Pinya de Rosa: una col·lecció única

El Jardí Pinya de Rosa pren el seu nom d’un nus mariner que enllaça diverses cordes i fou el projecte vital de l’enginyer industrial Fernando Rivière de Caralt, qui el 1945 inicià el projecte.

El jardí se situa en un espai de gairebé 50 h i destaca sobretot per la gran diversitat de plantes suculentes originàries d’altres latituds, ben adaptades, però al clima mediterrani de la zona, amb temperatures mitjanes que oscil·len entre els 17 i els 29 graus.

El conjunt, amb més de 7000 espècies, representa una de les col·leccions de plantes més gran del món, amb predomini d’àloes (originals de zones seques de l’Àfrica, Madagascar i l’Orient Mitjà), agaves (originals de Mèxic i planta de la qual se n’extreu el Tequila o el Mescal) yuccas ( d’Amèrica central i del Nord) i una varietat impressionant de cactus… Complementen  el conjunt boniques palmeres i d’altres plantes autòctones.

És recomanable perdre’s pels caminets que comuniquen els diferents nivells del jardí i que ens condueixen a diferents punts d’interès, entre els que podem destacar-hi estancs o petits embassaments… tot emmarcat per unes envejables vistes del mar.

El Jardí de Marimurtra, un tresor amagat  darrere del Port de Blanes

El jardí de Marimurtra està situat al darrere del port de Blanes i és també accessible mitjançant un trenet turístic que surt de la Plaça Catalunya i que realitza una parada al port.

El jardí va ser fundat l’any 1924  per l’empresari alemany, establert a Barcelona, Karl Faust, que fascinat amb el món clàssic i la Mediterrània, abandonà la seva feina i s’instal·là a Blanes, on es va poder dedicar de ple a la seva passió naturalista.

Es tracta d’un dels jardins botànics  més antics d’Europa, en el que hi treballaren els arquitectes, paisatgistes i botànics més importants del moment.

El recorregut pel jardí consta de 4 h i està dividit  en 3 àmbits diferenciats:  mediterrani, tropical  i temperat i s’hi poden admirar més de 4000 espècies  de plantes diferents, entre aquestes plantes exòtiques, medicinals, aromàtiques…

Al conjunt, cal afegir-hi l’interès dels estancs i dels espais arquitectònics com l’edifici noucentista de l’entrada, la Plaça Goethe o els impressionants templets-mirador sobre les aigües turqueses cristal·lines que banyen els primers penya-segats de la Costa Brava.