Girona, ciutat històrica

© Catedral de Girona. JD Andrews. Arxiu d'Imatges Patronat de Turisme Costa Brava Girona

Girona no és ciutat de pas, ni d’un sol dia. Hi ha molts racons per on començar la teva visita. Per la catedral i la seva nau immensa; pels carrers laberíntics del Call, l’antic barri jueu; pel monestir romànic de Sant Pere de Galligants; per la basílica gòtica de Sant Feliu; per les cases coloristes i el pont sobre el riu Onyar; o per la immensa muralla. Molts anys d’història i de cultura concentrats, que ara has d’assaborir pas a pas, sense presses.

Avui ens centrarem en la ciutat històrica que permet resseguir més de 2.000 anys d’història a partir de dos recintes fortificats, la Força Vella i l’Eixample Medieval. El primer correspon a la fundació romana. Els romans van aixecar al segle I aC una poderosa fortalesa que resseguia un perímetre gairebé triangular, una mena d’acròpolis, molt ben protegida per murs bastits amb grans carreus de pedra. Aquest és el primer recinte de la ciutat, invariable fins al segle X dC, i ben perceptible avui en alguns paraments de les muralles que podreu veure si passegeu pel carrer Ballesteries. A l’indret més genuí de la Força Vella s’hi troba la Catedral. Aixecada entre els segles XI i XVIII, es configura a partir d’un conjunt de murs i espais d’estils diferents, des del romànic (claustre i torre de Carlemany) fins al barroc de la façana i l’escalinata. El més singular és la gran nau gòtica (s. XV-XVI) que amb 23 m d’amplària és l’espai gòtic voltat més ample del món.

El segon, l’Eixample Medieval, correspon a l’ampliació de les muralles que es va fer durant els segles XIV i XV quan es va anar creant nous barris: cap al nord de la Força Vella, Sant Feliu i Sant Pere; al sud l’Areny i Vilanova, i a l’oest el Mercadal, tots ells protegits amb noves muralles de les quals es conserven trams visitables pel camí de ronda. A l’Eixample Medieval els monuments hi són abundants i molt notables les riqueses artístiques que conserven. És visita obligada entrar a la basílica de Sant Feliu, la primera catedral de Girona fins al s. X, és un dels edificis gòtics més representatius, sobretot l’esvelt campanar (s. XIV-XVI). D’aspecte encastellat, a capçalera romànica es va completar amb les naus gòtiques i la façana barroca (s. XIII-XVIII). El seu interior conserva obres d’art remarcables, com els vuit sarcòfags pagans i paleocristians (s. IV) i el Crist Jacent (s. XIV) del mestre Aloi.

No podem acabar la visita a aquesta part de la ciutat sense visitar el barri jueu del Call, un dels més ben conservats d’arreu del món i una mostra evident de la importància que va tenir la cultura jueva a Girona.