Impressionant ruta pels Estanys del Carlit!

Joaquim Puerto Carranza

En aquesta entrada us proposem la descoberta d’un paratge de singular bellesa situat a la Cerdanya francesa. Una ruta perfecta per fer a l’estiu, que ens permet refrescar-nos en qualsevol moment. És ideal per anar-hi en família o amb amics, especialment si esteu allotjats en una de les nostres cases rurals de la Cerdanya. Es tracta d’un circuit de Trekking d’alta muntanya que tècnicament no ofereix gaire dificultat i que es troba molt ben senyalitzat, que us encantarà!

Per començar la ruta, travessarem la frontera amb França a Puigcerdà – Bourg-Madame i, seguidament, agafem la carretera N-116 en direcció de Mont-Louis.  Passem per Saillagouse i continuem fins a Mont-Louis on, a la rotonda de l’església, abans d’arribar al poble, agafarem la D-60 en direcció de Font-Romeu, Pyrenées 2000 i Lac des Bouillouses. En total són uns 35 km que farem en uns 40 minuts en cotxe.

En període estival, normalment el pàrquing de sota del pantà de les Bouilloses, s’omple ràpidament, i hem d’aparcar el vehicle a l’aparcament gratuït que trobarem a la mateixa D-60, des d’on agafarem un bus llançadora que ens portarà en 10 minuts fins al paratge de les Bouilloses. Aquest Bus funciona de 7 del matí a les 7 de la tarda, del 3 de juliol al 5 de setembre, i té un preu de 5 € els adults i 2 € els nens entre 5 i 12 anys. Pels menors és gratuït.

Comença la nostra aventura!!!

Veurem al davant el Refugi de les Bouilloses i travessarem la presa del Llac/pantà de les Bouilloses, a 2017 m d’altura. Des d’aquest punt gaudirem d’una bonica perspectiva del llac que es crea amb les aigües del riu Têt, provinents del desgel dels pics dels Pirineus, que veiem al fons.

Jordi Moré Solsona

Deixem el GR-10 a la dreta i, tot passant per davant de l’Hotel de les Bones Hores, enfilarem el camí que va cap a l’esquerra, des d’on comença la ruta que ens durà als Estanys del Carlit.

Tenim la possibilitat de fer la ruta més curta que és un circuit per 9 estanys del Carlit, o una més llarga, que és un circuit per 12 estanys del Carlit. 

Ruta popular: els 9 estanys del Carlit

Joaquim Puerto Carranza

La ruta dels 9 estanys del Carlit (boucle des 9 étangs du Carlit) és un circuit d’uns 7,5 km i de 284 m de desnivell que es pot fer en unes 2h 30’. El camí comença amb una pujada inicial d’uns 20 minuts, amb un paisatge rocallós i una mica sec, però rodejat d’avets. És la part més dura del trajecte, però ben aviat arribarem a l’Estany del Viver, a 2143 m, on la primera visió de l’aigua ens inspira i encoratja a continuar.

Deixant el citat estany a la dreta, agafarem el camí que va cap a l’esquerra, des d’on gaudirem de l’Estany Negre, tot passant entre els Estanys Sec a l’esquerra i de la Comassa a la dreta. Continuarem cap a  l’Estany Llong, que ens queda a l’esquerra i després de 1h 15’ de marxa trobarem l’Estany de Valell a 2230 m. on podem aprofitar per reposar, hidratar-nos i agafar forces. Continuem a la dreta pel camí que voreja l’estany fins a l’Estany de les Dugues, que continua cap a l’Estany del Viver i d’allà tornarem per on hem pujat. 

Ruta completa: els 12 estanys del Carlit

Joaquim Puerto Carranza

La ruta dels 12 estanys del Carlit (boucle des 12 étangs du Carlit) és un circuit de 10,7 km de recorregut amb 402 m de desnivell, que es pot fer en unes 4h 30’. La ruta inicial és la mateixa que hem seguit a la ruta dels 9 estanys, fins a l’Estany de Valell, però ara agafem el camí de l’esquerra, que puja costerut cap a l’Estany de Subirats, als peus del pic del Carlit (2921 m), i des d’on s’observa perfectament el camí que condueix al cim. Nosaltres continuem cap a la dreta, vorejant l’Estany de Subirats, que queda a la nostra esquerra i de seguida arribarem als Estanys de Trebens i una mica més endavant, després d’unes 3 hores d’excursió, al de Castella.  Seguirem fins a l’Estany de les Dugues, que en aquest punt ja s’enllaça amb la ruta dels 9 estanys.