La Garrotxa més inèdita

Beget. Maria Geli / Pilar Planagumà. Arxiu PTCBG.

En aquesta entrada us proposem la descoberta de tres pobles: Castellfollit de la Roca, Oix i Beget. Partint del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, la ruta s’endinsa a la part més inèdita de la Garrotxa, l’Alta Garrotxa. Es tracta d’una zona molt abrupta amb predomini de  valls profundes rodejades de cingleres i de parets de roca, que curiosament dóna nom a tota la comarca (garrotxa vol dir terra aspra, trencada i que ofereix dificultats per caminar).

En aquest article us proposem una ruta ideal per fer en cotxe, especialment indicada per aquells que us trobeu allotjats en algunes de les nostres cases rurals de la Garrotxa o del Ripollès. 

Castellfollit de la Roca, un prodigi de la natura

Castellfollit de la Roca. Laurance Norah. Arxiu PTCGB.

Iniciem la nostra aventura a Castellfollit de la Roca, concretament des de l’aparcament de l’Hostal Mont-Rock des d’on podem gaudir d’unes vistes espectaculars de la cinglera de Castellfollit de la Roca. El poble, situat dins del Parc Natural de la Zona Volcànica  de la Garrotxa, reposa sobre una colada basàltica de més d’1 km de llarg i de 50 m d’alçada, que el pas del temps i la meteorologia han anat erosionant, fins al punt d’haver d’assegurar algunes cases de la part superior de la cinglera per risc de despreniment. Si voleu passejar pel poble, podeu arribar-vos fins a  l’església-museu de Sant Salvador, datada al segle XIII, des del campanar de la qual  gaudireu d’unes vistes privilegiades. 

Oix, un llogarret bucòlic

Pont de Llierca. Arxiu PTCGB.

Prenem la carretera  GIV-5221 direcció a Montagut i Oix. A 10,5 km que farem en uns 17 minuts, hi trobarem el magnífic poble d’Oix que des del 2002 forma part de la municipalitat de Montagut i Oix. Al poble hi destaquen el Castell d’Oix i  l’Església de St. Llorenç. El castell és d’estil gòtic, del s. XV i és de propietat privada. Va pertànyer a la família noble Barutell i es pot contemplar tot fent una passejada pel poble, baixant fins a la riera on també podrem passar pel pont medieval.

L’església de St. Llorenç, d’estil romànic,  ja apareix esmentada l’any 937 i fou consagrada a principis del segle XI. L’edifici se’ns presenta  ben arrenglerat  i robust a la plaçeta principal del poble. Hi destaquen el campanar d’espadanya convertit en torre i s’hi percep la posterior modificació de l’edifici per motius defensius, així com el sobrealçat de l’absis a la part posterior. A l’interior encara s’hi conserva la pica baptismal romànica i l’escut d’armes dels Barutell.

Beget, una joia al cor de l’Alta Garrotxa

Beget. Maria Geli / Pilar Planagumà. Arxiu PTCGB.

Continuem per la carretera en direcció a Beget, situat a 18,3 km i a 28 minuts. El poble de Beget, és una meravella….un petit tresor amagat. Queda al fons de la vall i dividit per dues rieres ofereix un aspecte rústic i muntanyenc enmig d’un paratge natural i paisatgístic de singular bellesa. Els seus carrerons empedrats, les seves plaçetes i especialment l’església romànica de Sant Cristòfol de Beget del segle XII, no us deixaran indiferents.

A l’exterior de l’església hi destaca l’esvelt campanar adossat, de 4 pisos, exemple del romànic llombard i la base i el primer pis, sense pràcticament obertures, podrien correspondre a una edificació anterior del segle X. A l’interior hi destaquen la pica baptismal romànica, la Verge de la salut d’alabastre policromat datada als segles XIV-XV i el retaule amb la majestat romànica de Beget datada dels segles XII-XIII.

Des d’Oix com de Beget parteixen diferents rutes a peu perfectes per descobrir les excel·lències paisatgístiques de la zona: boscos d’alzines i roures, masies, ermites, antigues carboneres, espectaculars cingleres ideals per fer escalada o barranquisme, etc.

Podem tornar per la mateixa carretera (45 minuts)  o fer la ruta circular, que serà una miqueta més llarga (1 h), però ens oferirà una més àmplia diversitat de paisatges. Si triem la segona opció, sortirem direcció Rocabruna, passarem pel poble i arribarem  a la carretera C-38, on prendrem direcció Camprodon, Sant Pau de Segúries i abans d’arribar a Sant Joan de les Abadesses, tornarem a la Garrotxa pels túnels de Capsacosta.