La tardor, temporada de bolets

©Toni Vilches Fotografia. PTCBG

Encara que les temperatures no acompanyen, ja som a la tardor. I la tardor és per antonomàsia “l’estació dels bolets“. En aquesta època de l’any, el bosc s’omple de grocs, vermells i taronges; un moment perfecte per agafar la família, la parella, un grup d’amics i descobrir els boscos de les comarques gironines per caçar o buscar – això us ho deixem a vosaltres – aquests petits fongs tan apreciats. Segurament, si sou amants d’aquest producte tan apreciat a la nostra gastronomia, coneixereu llocs i punts exactes per això, en aquest post no us descobrirem els millors indrets on es fan, però sí us detallarem quins podeu trobar, especialment a les comarques del Ripollès i la Garrotxa, a la Selva i prop de mar.

Des de Girona Cases Rurals us proposem tenir com a base una de les més de 240 cases rurals adherides a Turisme Rural Girona, on abans i després de la vostra excursió boletaire podreu gaudir de les seves llars de foc i degustar la collita en les seves cuines ben equipades o fer-los a la brasa a les barbacoes dels jardins.

Advertència! Si no sou experts en la matèria, davant qualsevol dubte no agafeu cap bolet. Aneu a qualsevol botiga de proximitat de la zona on estigueu allotjats i compreu-los. Seran igual de bons i us els podreu menjar sense cap mena de problema!

 

Els rovellons, els bolets més buscats

Són fàcils de reconèixer i se solen trobar prop dels pins i altres coníferes. Els reconeixereu perquè el seu barret, i sovint la cama, presenta unes taques arrodonides i lleugerament excavades. També és conegut com esclata – sang, ja que, quan es talla surt un líquid de color vinós semblant a la sang o a l’òxid. A la cuina el podeu fer a la brasa, com a complement de guisats o saltejat i flamejat. Està boníssim!

L’Ou de Reig, un dels bolets més exquisit!

És un dels bolets considerats més exquisits i excel·lents del nostre país. El trobareu en boscs mixts, aclarits i no gaire freds, preferentment sota roures i castanyers, així com suredes. S’utilitza en diversos plats, però nosaltres us recomanem que el mengeu cru, a làmines, amb oli i salt. Exquisit!

Els Rossinyols, molt apreciats a la cuina

Els rossinyols no tenen un hàbitat predilecte, viuen en tota mena de boscos. El reconeixereu pel seu color groguenc, groc daurat o ataronjat, però el peu és més atenuat a la base. Fa una olor agradable, afruitada, i el seu gust és dolç. Molt apreciat a la cuina, és un bolet carnós que fa que, durant la cocció, absorbeixi amb marcada facilitat els sucs i extractes del seu voltant. Proveu-lo en un guisat.

Una bona truita de camagrocs

Es diu que quan trobes un camagroc ja pots preparar espai al cistell, perquè gairebé sempre creixen en grups molt nombrosos. Se sol trobar en boscos de pins, principalment als de pi roig, i és ben comestible. De barret bru grisenc, en un principi convex-umbilicat i després imbutiforme, de 3 a 6 cm de diàmetre i marge molt ondulat. La cara inferior, que és d’un bell color taronja suau. És un bolet de qualitat que podem fer-los tant a guisats com en truites i saltejats.

Cep, ideal per un bon arrós de tardor

El trobareu prop de les alzines sureres – no a les sureres de pi negre de muntanya-, motiu pel qual se’l coneix com a sureny. El reconeixereu perquè té un barret de 10 a 35 cm de diàmetre, en forma de tap de cava quan és jove, d’hemisfèric a pla amb el temps, de color variable, blanquinós, avellana, beix clar… La seva carn és densa blanca, immutable, tot i que amb l’edat es va estovant. Us recomanem que feu un arròs de ceps. Us en llepareu els dits!

Ja ens explicareu com ha anat la vostra experiència. Si publiqueu alguna fotografia a les xarxes socials, ens la podeu compartir a través del hastag #gironacasesrurals.