En aquesta entrada us proposem una ruta per l’Empordà més rústic, tot voltant per alguns poblets situats als peus de la Serra de l’Albera interior: Garriguella, Vilamaniscle, Rabós i Espolla. És un recorregut lineal d’uns 20 km per realitzar en cotxe o en bicicleta si tenim una bona condició física.
L’Albera, Paratge Natural d’Interès Nacional
La Serra de l’Albera correspon al tram més oriental del Pirineu que arrriba fins al mar. Es tracta d’un espai d’una biodiversitat important on conflueixen espècies mediterrànies amb altres típicament pirinenques. A la part baixa hi trobem matolls com la ginesta, l’argelaga, el bruc, la farigola o el romaní. Més amunt hi descobrim sobretot alzines sureres i al capdamunt destacades rouredes. Es tracta d’un paisatge típicament mediterrani, afectat pel vent del nord, la tramuntana, el que confereix al territori i a la seva gent una personalitat molt especial.
Els Dòlmens, una terra habitada des de temps immemorials!

A la zona de l’Albera hi trobem la concentració més important de monuments megalítics de Catalunya, especialment dòlmens. Es tracta de senzills monuments funeraris del Neolític, formats per pedres planeres de grans dimensions, clavades a terra en vertical, cobertes també amb lloses de pedra. Pels voltants dels pobles de la ruta en trobem una gran varietat.
DO Empordà. Vins amb caràcter!
El paratge es troba envoltat de vinyes i oliveres, el que ha constituït una part destacada de l’economia de la zona, des del s. VI.a.C. amb l’arribada dels grecs i especialment en època romana, fins a l’edat mitjana, com a recurs important dels monestirs. Al s. XVIII viu una expansió extraordinària, que davallà enormement a finals del s. XIX amb l’arribada de la fil·loxera. A partir dels anys trenta, s’unificaren esforços per part de la Generalitat republicana, per tornar a impulsar-ne el conreu, el que donà un bon impuls al cooperativisme, present fins als nostres dies.
A la zona s’hi produeixen vins de gran qualitat: blancs, rosats, negres i escumosos. Menció especial mereixen els vins dolços, especialment la Garnatxa de l’Empordà.
Garriguella, enoturisme i gastronomia!
La Cooperativa agrícola de Garriguella fou fundada l’any 1963 i la trobem a la dreta només arribar al poble. Disposa d’agrobotiga, a més d’espai gastronòmic. Altres cellers del poble són el Gerisena, el Mas Llunes o les Bodegues Trobat. També cal mencionar el Mas de la Torre, especialitzat en oli. Així mateix, el poble gaudeix d’una diversificada i força àmplia oferta de restaurants.
D’altra banda, cal mencionar el Centre de Reproducció de l’espècie autòctona de Tortugues de l’Albera, per tots aquells amants de la fauna.
Sant Quirze de Colera, romànic al cor de l’Albera!

Continuem cap a Vilamaniscle tot gaudint del paisatge típic i travessem el poble en direcció de Sant Quirze de Colera, l’edifici romànic més representatiu de la zona. Es tracta d’una fundació privada, segurament del s.VIII, que al s. IX ja apareix mencionada en un parell de documents vinculats a la cort carolingia. L’any 935, se’n consagra l’església, aixecada amb l’ajut econòmic del comte d’Empúries i al s. XII, en plena expansió, se’n consagra una de nova. Envaït al s. XIII per les tropes de Felip l’Ardit, durant l’enfrontament franc-aragonès, entrarà en decadència a partir del s. XV i el 1592 serà abandonat. El conjunt està format per una església de tres naus amb transepte, a més de restes del claustre, elements fortificats i el Palau abacial.
Les visites es gestionen des de l’Ajuntament de Rabós.
A escassos 50 metres hi trobem l’església de Santa Maria de Colera del s. XII i actualment també un restaurant, El Corral de St. Quirze.
Rabós, un poble ben formós!!

Continuem cap a Rabós, poblet amb encant situat en un vessant, ben a prop del rierol Orlina, que pren el seu nom de l’or que se n’extreia. Aparquem a la part de baix del poble i travessem el riu. L’església del poble de Rabós apareix documentada als segles IX-X com a propietat del Monestir de St. Quirze. Està dedicada a Sant Julià i Santa Basilissa. Al damunt es pot veure com es va fortificar a finals del s. XIV, el que li confereix un encant especial de sòbria verticalitat.
Espolla, pas de civilitzacions!!
El poble d’Espolla, és la darrera població que trobem abans d’arribar al Coll de Banyuls, pas natural i més directe de l’Empordà cap al Rosselló francès. Porta de la península ibèrica d’ençà que Hanníbal va travessar per la zona amb elefants durant la Segona Guerra Púnica contra els romans cap a finals del segle III aC i especialment a partir del 1659, quan amb el Tractat dels Pirineus es fixà la frontera entre França i Espanya al Pirineu, la zona ha estat testimoni de moments cabdals de la Història, com la Retirada republicana camí cap a l’exili o pocs anys després, el pas de jueus que fugien del nazisme i pretenien arribar fins a Lisboa per embarcar-se cap als Estats Units.
Arribem Espolla i trobem la Cooperativa d’Espolla a peu de carretera. Fou la primera de la comarca, creada al 1931 pel Sindicat agrícola fundat al 1906. Al poble hi trobem també el celler de Setzevins, a més d’un parell de restaurants, un dels quals, situat a l’edifici de l’antiga mutualitat local anomenada La Fraternal, fundada el 1869. L’edifici data del 1917 i s’utilitzava per fer-hi les assemblees, però també balls i teatre.
Consulta les cases rurals de la zona i reserva la teva estada!
Amb la col·laboració de: