Les Gavarres, de Monells al Santuari dels Àngels!

En aquesta entrada us proposem la descoberta de 2 pobles emblemàtics als peus de les Gavarres i acabar la ruta al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels. És una ruta lineal de 20 km d’anada i tornada, que podeu realitzar en cotxe, en bicicleta o caminant sortint des de  Monells. És una ruta de mig dia, però heu de calcular una jornada sencera si decidiu fer-la a peu. La ruta és ideal per fer-la a la primavera, amb els camps ben verds, llaurats amb civada, ordi o blat amb pinzellades vermelles de rosella, grogues de colza o blanques de margarida.

 Monells,  un poble de pel·lícula!

©Francesc tur. PTCBG.

Envoltat del bosc típic de les Gavarres de pins i d’alzines sureres i de terres de conreu com vinyes i oliveres,  a la vall del riu Rissech, hi trobem un dels pobles medievals més bonics del Baix Empordà. El nom de Monells, prové dels molins que es trobaven a la zona. La bellesa li confereix el fet que ha mantingut el pla urbà medieval original del s. X, de quan en daten les primeres notícies, tot i que la majoria de les construccions actuals daten dels segles XVII-XVIII.

Les cases que donen al riu es varen construir aprofitant la muralla medieval, de la que encara se’n pot distingir algun detall, així com del castell, situat cap a la part elevada del municipi, del que només en resta un mur amb espitlleres. El castell era de grans dimensions i fou el castell d’una important baronia medieval, situada a la confluència entre els comtats de Girona i d’Empúries.

Són característics del poble els carrers porticats i les cases amb arcades a la part baixa, que condueixen de la petita plaça de l’Oli, a la plaça de Jaume I, on, des del segle XII, s’hi celebrava el mercat més rellevant de cereals i bestiar de la comarca. Tant era així, que la mesura de gra emprada servia per fixar el preu del blat a tot el bisbat de Girona, juntament amb la de Girona ciutat.

L’església de St. Genís, d’estil Gòtic, va ser construïda a finals del s. XIII en substitució de l’anterior preromànica i en destaca el presbiteri a la part interior i la façana tardobarroca. La trobem al barri de la riera, gairebé a la sortida del poble en direcció a Madremanya.

El poble es convertí en plató cinematogràfic l’any 2015, gràcies a la filmació de la pel·lícula “Ocho apellidos catalanes”, del 2015, amb Dani Rovira i Clara Lago com a protagonistes principals.

Madremanya, una sorpresa al peu dels Àngels!!

©Madremanya. PTCBG.

Agafem la carretera de Corçà a Bordils GIV-6701 en direcció a Madremanya. Si anem a peu o en BTT, podem agafar la recentment estrenada via verda de Monells a Madremanya.

Distingim el poble per les cases del nucli antic arrecerades al voltant de l’església de Sant Esteve, que s’eleva majestuosa i fortificada sobre la resta de construccions.

Iniciem l’itinerari pel carrer que s’enfila per l’esquerra, voregem un hotel que ens queda a la dreta, passem per sota d’una volta i trobem un estret encreuament típicament medieval i arribem a la plaça de l’església, on ens crida l’atenció una tarima, que segurament servia per muntar al cavall sense esforç. La primera menció que apareix del temple és de l’any 1078 i més tard cap a finals del s. XIII, tingué lloc la construcció de l’església actual. L’edifici, que complia funcions religioses i defensives, presenta  un aspecte de robustesa romànica, entre temple i fortalesa. La construcció mostra elements gòtics a l’interior i renaixentistes del s. XVI al campanar. Baixem les escales de l’església i pel carrer de l’esquerra ens dirigim al punt d’inici del recorregut.

La Mare de Déu dels Àngels, el santuari gironí!

©Els Àngels, Sant Martí Vell. Consell Comarcal Gironès

Des de Madremanya podem accedir al Santuari dels Àngels per la carretera GIV-6703  o bé a peu per la ruta senyalitzada abans de girar a la dreta cap a Madremanya. Hem de comptar uns 4 km més sobre la previsió inicial entre pujada i baixada. El camí  no presenta gaire dificultat i té un desnivell de 438 metres. Hem de comptar unes  4 hores entre pujar i baixar.

Situat al Puig Alt, a 488 m d’altitud, el santuari està dedicat a la Mare de Déu dels Àngels i el conjunt es compon d’una capella neoclàssica i d’una hostatgeria amb restaurant i terrassa. L’origen de la capella el situem al segle XV, quan els gironins hi peregrinaven per demanar absència d’inundacions, pestes o guerres. L’edifici va patir diversos atacs i saquejos durant els segles XVIII i XIX a causa de les  Guerres de Successió i del Francès, motiu pel qual ha estat reconstruït en diverses ocasions.  La construcció actual data dels segles XIX-XX.

El santuari és una de les rutes més típiques que es realitzen també des de la ciutat de Girona. S’hi accedeix normalment des de la Vall de Sant Daniel i es triguen unes dues hores en arribar-hi.

Des del santuari, podem gaudir en dies clars, probablement, de les vistes més espectaculars de la província: del Montseny al Rocacorba i dels Pirineus, amb el Canigó majestuós a la part oriental, fins al mar, a la zona del Cap de Creus, continuant pel Golf de Roses i pel Massís del Montgrí amb les illes Medes.

Com a curiositat, fou el lloc escollit l’any 1958 pel pintor Salvador Dalí per casar-se amb la Gala.