En aquesta entrada us proposem la descoberta de 2 pobles emblemàtics als peus de les Gavarres i acabar la ruta al Santuari de la Mare de Déu dels Àngels. És una ruta lineal de 20 km d’anada i tornada, que podeu realitzar en cotxe, en bicicleta o caminant sortint des de Monells. És una ruta de mig dia, però heu de calcular una jornada sencera si decidiu fer-la a peu. La ruta és ideal per fer-la a la primavera, amb els camps ben verds, llaurats amb civada, ordi o blat amb pinzellades vermelles de rosella, grogues de colza o blanques de margarida.
Monells, un poble de pel·lícula!

Envoltat del bosc típic de les Gavarres de pins i d’alzines sureres i de terres de conreu com vinyes i oliveres, a la vall del riu Rissech, hi trobem un dels pobles medievals més bonics del Baix Empordà. El nom de Monells, prové dels molins que es trobaven a la zona. La bellesa li confereix el fet que ha mantingut el pla urbà medieval original del s. X, de quan en daten les primeres notícies, tot i que la majoria de les construccions actuals daten dels segles XVII-XVIII.
Les cases que donen al riu es varen construir aprofitant la muralla medieval, de la que encara se’n pot distingir algun detall, així com del castell, situat cap a la part elevada del municipi, del que només en resta un mur amb espitlleres. El castell era de grans dimensions i fou el castell d’una important baronia medieval, situada a la confluència entre els comtats de Girona i d’Empúries.
Són característics del poble els carrers porticats i les cases amb arcades a la part baixa, que condueixen de la petita plaça de l’Oli, a la plaça de Jaume I, on, des del segle XII, s’hi celebrava el mercat més rellevant de cereals i bestiar de la comarca. Tant era així, que la mesura de gra emprada servia per fixar el preu del blat a tot el bisbat de Girona, juntament amb la de Girona ciutat.
L’església de St. Genís, d’estil Gòtic, va ser construïda a finals del s. XIII en substitució de l’anterior preromànica i en destaca el presbiteri a la part interior i la façana tardobarroca. La trobem al barri de la riera, gairebé a la sortida del poble en direcció a Madremanya.
El poble es convertí en plató cinematogràfic l’any 2015, gràcies a la filmació de la pel·lícula “Ocho apellidos catalanes”, del 2015, amb Dani Rovira i Clara Lago com a protagonistes principals.
Madremanya, una sorpresa al peu dels Àngels!!

Agafem la carretera de Corçà a Bordils GIV-6701 en direcció a Madremanya. Si anem a peu o en BTT, podem agafar la recentment estrenada via verda de Monells a Madremanya.
Distingim el poble per les cases del nucli antic arrecerades al voltant de l’església de Sant Esteve, que s’eleva majestuosa i fortificada sobre la resta de construccions.
Iniciem l’itinerari pel carrer que s’enfila per l’esquerra, voregem un hotel que ens queda a la dreta, passem per sota d’una volta i trobem un estret encreuament típicament medieval i arribem a la plaça de l’església, on ens crida l’atenció una tarima, que segurament servia per muntar al cavall sense esforç. La primera menció que apareix del temple és de l’any 1078 i més tard cap a finals del s. XIII, tingué lloc la construcció de l’església actual. L’edifici, que complia funcions religioses i defensives, presenta un aspecte de robustesa romànica, entre temple i fortalesa. La construcció mostra elements gòtics a l’interior i renaixentistes del s. XVI al campanar. Baixem les escales de l’església i pel carrer de l’esquerra ens dirigim al punt d’inici del recorregut.
La Mare de Déu dels Àngels, el santuari gironí!

Des de Madremanya podem accedir al Santuari dels Àngels per la carretera GIV-6703 o bé a peu per la ruta senyalitzada abans de girar a la dreta cap a Madremanya. Hem de comptar uns 4 km més sobre la previsió inicial entre pujada i baixada. El camí no presenta gaire dificultat i té un desnivell de 438 metres. Hem de comptar unes 4 hores entre pujar i baixar.
Situat al Puig Alt, a 488 m d’altitud, el santuari està dedicat a la Mare de Déu dels Àngels i el conjunt es compon d’una capella neoclàssica i d’una hostatgeria amb restaurant i terrassa. L’origen de la capella el situem al segle XV, quan els gironins hi peregrinaven per demanar absència d’inundacions, pestes o guerres. L’edifici va patir diversos atacs i saquejos durant els segles XVIII i XIX a causa de les Guerres de Successió i del Francès, motiu pel qual ha estat reconstruït en diverses ocasions. La construcció actual data dels segles XIX-XX.
El santuari és una de les rutes més típiques que es realitzen també des de la ciutat de Girona. S’hi accedeix normalment des de la Vall de Sant Daniel i es triguen unes dues hores en arribar-hi.
Des del santuari, podem gaudir en dies clars, probablement, de les vistes més espectaculars de la província: del Montseny al Rocacorba i dels Pirineus, amb el Canigó majestuós a la part oriental, fins al mar, a la zona del Cap de Creus, continuant pel Golf de Roses i pel Massís del Montgrí amb les illes Medes.
Com a curiositat, fou el lloc escollit l’any 1958 pel pintor Salvador Dalí per casar-se amb la Gala.