Meranges i la ruta a l’Estany del Malniu

Estany de Malniu. T. Vilà.

Els primers dies de tardor és una bona època per visitar el poble de Meranges i acostar-vos a l’Estany del Malniu. Meranges és un municipi petit que ha sabut mantenir l’arquitectura tradicional cerdana, conservant el seu aspecte rústic de muntanya. La seva ubicació i l’entorn natural excepcional, protegit per la reserva de la Tossa Plana de Lles-Puigpedrós, converteixen el terme en un indret ideal per a la pràctica dels esports de muntanya. A més, el patrimoni cultural ofereix interessants possibilitats, com la visita al Museu de l’Esclop o l’església de Sant Sadurní.

En aquest post us proposem acostar-vos fins a l’Estany del Malniu, una excursió d’una hora de durada per fer amb els petits de casa i gaudir de l’impressionant paisatge d’alta muntanya. L’itinerari també es pot fer a l’hivern amb raquetes de neu, sempre que el temps ho permeti. El refugi disposa d’una zona d’acampada i taules per fer un pícnic. Darrere la zona d’acampada hi ha una passarel·la de fusta que porta fins l’estany Sec. Està prohibit banyar-s’hi però sempre us podeu refrescar els peus.

Ruta fins a l’Estany del Malniu

Per anar a l’inici de la ruta des del poble de Meranges heu d’agafar una pista forestal que us durà fins al Refugi del Malniu. Una vegada al refugi heu de deixar el cotxe i continuar a peu. A la dreta del refugi trobareu un petit rierol que heu de creuar seguir les marques del GR fins a arribar al post indicatiu. Tot seguit, caldrà que aneu seguint les marques blanques i grogues del sender 119.

La primera part de la ruta és força senzilla amb un pendent suau fins que arribareu a una gran esplanada. Després trobareu una zona rocosa on caminar es fa una mica més complicat. A continuació heu de girar a l’esquerra i seguir les marques del sender fins a arribar a l’Estany del Malniu, situat a 2.500 metres d’altitud.

Si us animeu, podeu continuar fins a l’Estany de Guils, on us recomanem que agafeu la ruta més senzilla, sobretot si hi aneu amb la mainada. En aquesta ruta haureu de seguir les marques grogues i blanques.

Recordeu que els temps a la muntanya pot variar fàcilment, per això i, sobretot si es va amb nens, es recomana portar un jersei. I, en cas de mal temps, cal tornar al punt de partida.