Paisatges bucòlics a La Vall d’en Bas!

Paisatge de la Vall d'en Bas. © Itinerànnia. Turisme Garrotxa.

En aquesta entrada us proposem la descoberta d’una de les valls més emblemàtiques de la comarca de la Garrotxa. Envoltada de muntanyes amb boscos d’alzines, roures i faigs, la Vall d’en Bas és un regal de la naturalesa pels sentits; un lloc ideal per passejar en bicicleta o a peu, i per realitzar espectaculars excursions de mitja muntanya amb vistes increïbles.  Una contrada per visitar en família des de qualsevol de les cases rurals associades de la comarca de la Garrotxa. Un racó per descansar i fer salut, on sentireu que el temps s’atura.

Una vall de somni

Els pobles que conformen la Vall d’en Bas els descobrim, majoritàriament, a la zona planera i fèrtil, a molt poca distància els uns dels altres: Sant Esteve, Hostalets, Joanetes, Puigpardines, el Mallol, Sant Privat i la Pinya.

Per la Vall hi transiten rutes com les Vies Verdes d’Olot a St. Feliu de Guíxols, el camí ral de Vic a Olot i el camí de Sant Jaume, la qual fou també una ruta de trànsit de la resistència antifranquista (els maquis) després de la Guerra Civil Espanyola.

Nosaltres us proposem un recorregut d’uns 12 km entre Hostalets i Sant Privat d’en Bas, passant per Joanetes, per l’anomenada carretera parcel·lària, una carretera rural asfaltada i relativament poc transitada, envoltada de camps on, segons l’època de l’any, s’hi conrea blat de moro, blat, ordi, patates, fesols, colza, gira·sol


Hostalets d’en Bas. Un poblet amb aire suís!

Hostalets. ©Ajuntament La Vall d’en Bas

Iniciem doncs el recorregut des d’Hostalets, un poble que va créixer al voltant d’un antic hostal al s. XVIII, situat a l’antic camí ral que anava d’Olot a Vic.  Només arribar al poble ens costarà resistir la temptació de treure la càmera per immortalitzar les boniques cases rústiques, ben arrenglerades, amb els seus balconets de fusta atapeïts amb geranis durant la primavera i l’estiu. Al fons, el campanar de l’església de Santa Maria i les cingleres de Falgars, completen una fotografia que li ha valgut la denominació de conjunt històric-artístic.

Des del poble parteix  una ruta senderista circular: Hostalets-St. Miquel de Castelló-FalgarsHostalets.  La ruta està molt ben senyalitzada i delimitada. És aconsellable realitzar-la en el sentit contrari a les agulles del rellotge, i hem de calcular unes tres hores. La pujada té una dificultat mitjana, amb un desnivell de 534 m i és recomanable agafar-se-la tranquil·lament, tot  gaudint d’una vegetació exuberant de llorers, roures, alzines i faigs. Un cop a dalt, des de  l’Ermita de St. Miquel de Castelló, gaudirem d’unes vistes fantàstiques de la vall i ens sorprendrà  l’altiplà de muntanya per on continua el camí fins a Falgars, per després baixar novament  a Hostalets.

Joanetes, el millor pessebre vivent de la contrada!

Joanetes © Òscar Rodbag – Turisme Garrotxa

Joanetes es troba una mica enlairat i situat als peus del Puigsacalm, un entorn perfecte on, cada any per Nadal, mil·lers de persones hi passen per contemplar un dels pessebres vivents més bonics de Catalunya. Hi destaca l’església de Sant Romà del segle XII i bon exemple del romànic a la vall.

Pel poble hi passa la carretera que ens du fins al Coll de Bracons, pas natural per enllaçar amb la comarca d’Osona, i punt de partida d’una de les excursions més típiques de la contrada, l’excursió al cim de la Garrotxa, el Puigsacalm, de 1515 m. Una excursió que transcorre entre boscos de faig i pastures de muntanya, fins a arribar al cim, des d’on es contemplen vistes espectaculars del Pirineu, del Montseny o fins i tot de Montserrat. És un itinerari d’anada i tornada de 9 km que es fa en unes 3 hores.

St. Privat d’en Bas, un refugi envoltat de natura!

Joanetes. ©Joaquim Puerto.

Abans d’arribar a St. Privat d’en Bas, ens trobarem sobre un turonet el Mallol, d’on era fill Francesc de Verntallat, de la nissaga dels Puigpardines i heroi de l’alçament del segle XV dels pagesos de remença, en suport del rei Joan II d’Aragó, per l’abolició dels mals usos.

L’antic municipi de St. Privat d’en Bas, integrat a la Vall d’en Bas des del 1968, té un encant especial, com de fortificació, que li confereix el fet d’accedir-hi per un portal. Dominen el conjunt l’església i la impressionant masia de Cal Monjo, des de la part del darrere de la qual, parteixen vàries rutes per l’antic camí ral. Una de les rutes més típiques que es poden realitzar és la del Sal de Sallent, un espectacular salt d’aigua de 80 m de caiguda envoltat de frondosa vegetació amb colors espectaculars, especialment cap a la tardor. A la part de baix del salt, el paisatge recorda els rius d’alta muntanya.

Consulta les cases rurals associades de la zona de la Garrotxa i reserva la teva estada!