Cremada durant la invasió francesa de 1285, Peralada ha estat una de les viles més importants en el procés de construcció de Catalunya durant l’edat mitjana: capital d’un dels primers comtats catalans; senyoria d’una de les més antigues famílies vescomtals, els Rocabertí i pàtria de Ramon Muntaner, el gran cronista de l’expansió catalana per la Mediterrània.
D’aquest interessant passat en queda una bona part: el claustre de Sant Domènec i les peces exposades al Museu de la Vila; les muralles; el Castell; el convent del Carme, que també és la seu del Museu del Castell; l’església de Sant Martí i les capelles dels voltants del centre històric; el traçat tortuós dels carrers i els oficis que els hi donen nom; els casals gòtics de la plaça Gran; l’antic convent de Sant Bartomeu i primer castell de Peralada; els masos, castells i un seguit de camins que els uneixen des de temps immemorials.
El ric passat de la vila de Peralada espera als visitants amb un important patrimoni medieval. En destaca el claustre romànic de l’antic convent de Sant Domènec, dels segles XII-XIII, actualment aïllat del que havia estat l’edifici que el contenia. Des que va ser la seu de les comunitats de frares agustins i de dominics, passant a ser un espai d’hospital i caserna, fins a l’actual ús com a part d’un espai museístic, aquesta joia del patrimoni empordanès segueix rebent a tothom que s’interessi pel patrimoni. Conserva també columnes i capitells amb escenes bíbliques i de la vida quotidiana de l’època medieval. Recentment restaurat, ja fa més de 90 anys que es va catalogar com a Bé Cultural d’Interès Nacional, encara dins l’edifici del convent. Com a part del Centre de Turisme Cultural Sant Domènec, comparteix espai amb la Crònica de Ramon Muntaner, les excavacions iberes dels orígens de Peralada i altres elements arqueològics que ajuden a entendre la importància del seu passat.
També és molt important el nucli de Vilanova de la Muga, amb la resclosa del comte (segle XVII) i la mil·lenària església de Santa Eulàlia. A la nau central d’aquesta darrera s’hi conserven les pintures romàniques, també restaurades recentment, que combinen murals romànics (s. XII-XIII) amb gòtics recentment descoberts (s. XVII-XVIII).
Peralada és terra de pas i per aquest motiu podem trobar-hi diverses rutes i itineraris per fer, tant a peu com amb bicicleta. Fins i tot se’n poden trobar preparades per recórrer amb cotxe, per descobrir diversos punts, com espais medievals o enoturístics. Totes són aptes per a qualsevol tipus de visitant; circulars i lineals; locals, interurbanes i transfrontereres; amb arribades a espais de l’entorn com els Aiguamolls de l’Empordà, les platges empordaneses o els Pirineus; sense oblidar recorreguts per camins que travessen el propi municipi com la ruta històrica, la ruta literària de Ramon Muntaner o entre espais singulars com Sant Nazari de les Olives o la capella de Sant Amanç de Morassac.
Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Peralada.