Ruta Cicloturística de l’Escala al Fluvià

Joaquim Puerto Carranza.

La ruta cicloturística de l’Escala al Fluvià és una bona manera de descobrir una varietat de paisatges increïbles de l’Empordà, d’una manera còmode i senzilla. Amb una longitud aproximada d’uns 21 km, es troba perfectament senyalitzada. És una ruta circular que es pot fer en qualsevol època de l’any: a la primavera hi trobareu les pomeres i els ametllers florits i més de cara al bon temps us podreu fins i tot fer un banyet a les boniques platges d’Empúries.

Podem començar la ruta a qualsevol de les poblacions per on passa, depenent d’allà on ens sigui més còmode: L’Escala, St. Martí d’Empúries, Cinc Claus, L’Armentera o Viladamat. És recomanable fer el recorregut en bicicleta, sobretot si hi anem amb mainada, però també es pot fer a peu.

St. Martí d’Empúries, un indret únic

En aquest cas, comencem el recorregut per St. Martí d’Empúries un dels llocs més esplèndids i històricament destacats de l’Empordà. La Palaiapolis (o ciutat antiga grega) va ser el primer indret habitat de la zona, i és l’únic, de l’antic assentament grecoromà d’Empúries que ha resistit el pas del temps, i que mai ha estat abandonat.

Seu episcopal entre els segles VI i VII, esdevingué la capital del Comtat d’Empúries entre els segles IX i XI.

Val la pena de fer-hi una passejada pels seus carrerons, on descobrirem la muralla medieval, l’església de St. Martí del s. XVI i d’estil gòtic tardà, la Casa dels forestals del s. XIX i d’estil modernista i unes vistes increïbles de tot el Golf de Roses. A la placeta del davant de l’església s’hi troben diversos restaurants.

Iniciem la ruta sortint per la carretera que va direcció a l’Escala i de seguida hi trobarem el desviament al costat dret de la carretera, que en aquest punt coincideix amb la senyalització del Pirinexus.

Joaquim Puerto Carranza

Agafem el camí sense asfaltar i de seguida arribarem al llogarret de Cinc Claus, actualment veïnat de l’Escala. Mencionat ja al segle X, conserva les restes de l’antic Castell de Cinc Claus del s. XIV, formades per un portal i una torre adossada a la muralla.

Tot vorejant una esglesieta, sortim del poble en direcció a l’Armentera.

A dreta i esquerra hi trobarem zones de conreu i a la dreta al fons, albirem la zona del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

El poble de l’Armentera és un poble rural, rodejat de camps de cultiu, sobretot de pomeres, amb una petita església neoclàssica del segle XIX i situat molt a prop de la desembocadura del Fluvià.

La desembocadura del Fluvià

Si hem previst dinar de carmanyola, podem asseure’ns a la riba del Fluvià i fer un mos tot gaudint de la bellesa del paratge.

La ruta continua cap a Viladamat tot vorejant el riu fins a l’Arbre sec, on travessarem la carretera amb precaució per continuar fins al poble de Viladamat, situat a 7,5 km de l’Armentera.

Viladamat és també un poble rural. Apareix ja mencionat al s. XI com a Villa Amati i l’Església de St. Quirze, data del s. XVIII.

Seguint la senyalització continuem entre els camps cap a l’Escala.

El camí ens ofereix boniques vistes sobre el Massís del Montgrí, frontera entre l’Alt i el Baix Empordà i al damunt del qual s’hi troba el castell del mateix nom, de principis del s. XIV.

Hostal d’Empúries. Oscar-Vall. Arxiu d’Imatges del PTCBG.

Abans d’arribar a l’Escala prenem a l’esquerra el desviament cap a Empúries, on haurem de circular amb precaució pel carril bici (o podem fer el camí de ronda si anem a peu) que ens portarà fins al davant de l’emblemàtic Hostal Empúries.

Situat en un paratge d’una incomparable bellesa, fou construït el 1907, per allotjar els arqueòlegs que varen iniciar, a les ordres de Puig i Cadafalch, les excavacions de les Ruïnes d’Empúries. Ha estat renovat en els darrers anys amb criteris de sostenibilitat i disposa d’un restaurant gastronòmic i també d’una guingueta a l’exterior.

Just al darrere de l’hostal, hi trobem les Ruïnes d’Empúries, un dels testimonis més importants de l’estada dels grecs a la península Ibèrica. S’hi poden visitar les restes de la ciutat grega, fundada per colons foceus al s.VI aC, el museu, on entre d’altres hi podrem admirar l’escultura del déu grec de la medecina Esculapi i l’espectacular ciutat romana, testimoni del desembarcament dels romans al 218 aC durant la Segona Guerra Púnica contra els Cartaginesos i del posterior assentament.

Tornem a l’Hostal, i continuant, a 1 km i escaig, arribem al punt d’inici, St. Martí d’Empúries.

Una ruta espectacular que podeu realitzar durant un cap de setmana que estigueu allotjats en una de les nostres cases rurals associades de l’Alt Empordà i del Baix Empordà.