En aquesta entrada us proposem una ruta cicloturística circular de 24 km sense desnivell entre la zona de l’Empordanet i el Baix Ter, sortint de Palau-sator i passant per la Platja de la Gola del Ter. Es tracta d’una ruta ideal per realitzar durant els mesos d’estiu, ja que ens permetrà banyar-nos i reposar a la meitat del recorregut. El circuït sense parades es pot fer tranquil·lament en unes tres hores, però podem comptar un dia sencer. No oblideu hidratar-vos bé i protegir-vos del sol!!!
Palau-sator, un poble amb essència empordanesa
Comencem la ruta a Palau-sator, un poble emblemàtic de l’Empordanet, situat a la plana al·luvial del riu Daró, molt proper als pobles medievals de Pals i Peratallada.
Declarat Bé Cultural d’Interès Nacional l’any 2017, el poble apareix mencionat en un document de l’any 878 com a Palatii Murorum, i més endavant, cap al segle XIV, com a Palau-sator en referència a la torre del castell o torre de Palau del s. X. La muralla que envolta el castell data dels s.XII-XIII, tot i que fou ampliada durant el regnat de Pere III el Cerimoniós. Hi destaquen algunes torres de defensa, els portals d’accés al recinte, sobretot la Torre de les Hores, el safareig adossat a la muralla i la font de forma semiesfèrica.
Hi trobem una oferta gastronòmica interessant, a més del Museu Rural del Mas Pou.
Continuem la ruta pel poble de Fontclara, un llogarret conformat per masies i per l’església parroquial, seu d’un antic monestir fundat l’any 889. La zona es troba rodejada de camps d’arròs, el cultiu del qual es remunta a la zona al segle XV.
Desde Fontclara agafem la carretera en direcció Fontanilles i escurçarem la ruta agafant el primer trencant a la dreta en direcció de la carretera GIV-6501, que uneix Fontanilles amb la C-31, de Pals a Torroella de Montgrí. En aquesta zona començarem a veure camps de pomeres perfectament alineats. Es tracta d’un cultiu prevalent a la zona, juntament amb el ja mencionat de l’arròs.
Continuem la ruta. Quan arribem a la GIV-6501, trenquem a la dreta. Arribem a la C-31 i amb molt de comptela creuem i continuem per la primera a l’esquerra, tot seguit la tercera a la dreta ( passat el trencant de l’aeroclub), que és la que ens portarà a enllaçar amb la carretera del Mas Pinell (la que porta al càmping El DelfínVerde), que agafarem a la dreta. Voregem el càmping pel costat esquerre i arribem a la Platja de la Gola del Ter.
La Gola del Ter, un mirador de les Illes Medes

La Gola del Ter és un mirador excepcional del Parc Natural de les Illes Medes i del Massís delMontgrí. És una platjaverge de sorra fina creada amb els sediments que el riuTer arrossega des dels cims dels Pirineus, durant una extensió de 200 km. Una zona de gran valorecològic, rodejada de dunes, on gairebé sempre bufa el vent, fet que fa que sigui freqüentada per windsurfistes i kitesurfistes. Una platja ideal per gaudir de les onades.
Continuem pel camí que ens ha portat fins a la platja, i passem per davant d’un petit veïnat on hi podem trobar un parell de restaurants. Deixem el Restaurant Picasso a l’esquerra i girem a la dreta fins a la pista del Baix Ter.
El camí de la Mota de Baix, un paisatge fluvial

La ruta continua cap a l’esquerra seguint el curs del riu Ter amunt durant 7 km.És una zona de paisatge de ribera, on trobemjonqueres, pollancres, ànecs, peixos, etc. Al costat esquerre extenses plantacions de pomeres i, de fons, el Massís del Montgrí presidit pel castellde finals dels s.XIII, manat construir pel reid’Aragó, pel control dels comtes d’Empúries.
Arribem al Pont del Ter a la C-31 per anar a Torroella i girem a l’esquerra fins a la rotonda, on prenem a la dreta cap a Gualta. A l’alçada del Pitch and Putt, girem a l’esquerra cap al Mas Sorrer, un espai cultural amb molt de renom a la comarca, conegut sobretot pels concerts d’estiu. Agafem a la dreta la pista que transcorre paral·lela a la carretera de Gualta GI-643 i arribem al poble per una pista sense asfaltar.
Gualta, un poble entre rius
A Gualta hi conflueixen els rius Ter i Daró. El poble presideix una terra fèrtil i es troba especialment ben irrigat amb una extensa xarxa de recs i canals, que li permeten gaudir de camps de pomeres, blat de moro, presseguers i hortalisses, a més de cereals i blat. Hi destaquen el Pont del Daró dels s.XVI-XVII, l’església de Santa Maria d’estil neoclàssic, i el Molí de Gualta del s.XVII, un dels més importants de la comarca, construït sobre una fortalesa medieval i que més endavant es convertiria en central elèctrica que donava servei a 29 municipis.
Sortim del poble en direcció de Fontanilles, poble documentat ja al segle X, on destaquen l’església de St. Martí del s. XII i les restes del castell del s.XI. I d’aquí en direcció aFontclara i Palau-sator, on acabem el recorregut.