Ruta de l’Aigua a Santa Coloma de Farners

Ruta de l'Aigua i el Rocar. © www.http://www.turismescf.cat

El municipi de Santa Coloma de Farners, ubicat a la comarca de la Selva, és un bon lloc per practicar el senderisme. Una de les nombroses rutes que s’hi poden fer és la Ruta de l’Aigua que discorre vora la riera, des del Magma a la Font Picant. És una ruta lineal sense cap dificultat que travessa el Parc de Sant Salvador amb les seves fonts, i segueix pel curs de la riera.

Gorga d’en Vilà
Un dels espais que hi ha en aquesta ruta és la gorga d’en Vilà. Per anar-hi, s’ha de seguir el passeig de la Font Picant travessant el parc en paral·lel a la riera. A mig passeig hi ha la resclosa, punt on s’ajunten les dues rieres del poble. S’ha de continuar pel passeig fins arribar a la Font Picant, molt característica per les seves aigües sulfuroses. Des de la font la ruta segueix per un corriol planer que poc a poc es va separant de la riera. En aquest punt hi ha una banderola direccional i, pocs metres més endavant, un viver d’arbres i arbustos ornamentals. La ruta segueix paral·lela a aquesta plantació per pista forestal planera.

La ruta arriba a una petita carretera asfaltada on hi ha el plafó informatiu de la Gorga d’en Vilà, punt final d’aquest primer espai. En aquest punt hi ha la resclosa construïda per al proveïment d’aigua de reg i la gorga, utilitzada com a piscina natural. Des d’aquí s’ha de desfer el camí fins al punt d’inici, el Parc de Sant Salvador.

Balneari
Un altre espai de la ruta és el balneari. Per anar-hi s’ha de creuar la carretera d’entrada al parc en direcció a la Font de Sant Salvador, a 100 m del punt d’inici. La font és visible des de lluny, ja que es tracta d’una pedra granítica de grans dimensions amb tres brolladors.

Des de la font s’ha d’anar pel passeig arbrat que segueix el curs de la riera. És un camí planer, molt agradable, que porta fins a l’entrada del balneari, un edifici neoclàssic d’inspiració colonial on gaudir de tractaments termals en les seves aigües amb propietats mineromedicinals. Per tornar al punt d’inici hem de desfer el recorregut que hem fet fins aquí.

En el decurs de la Ruta de l’Aigua, hi ha diversos indicadors d’una altra proposta: la Ruta del Rocar. Aquesta correspon a les tres vies d’ascensió a la muntanya, una altra proposta per descobrir formacions granítiques esculpides amb formes curioses fruit de l’erosió patida al llarg del temps, així com unes vistes panoràmiques de la ciutat a mesura que ens enfilem per la muntanya.

Més informació