S’acosta Setmana Santa, avança’t i reserva la teva casa rural

Birdwatching als Aiguamolls de l'Empordà. Arxiu d'Imatges del PTCBP.

La primavera comença a treure el cap, els dies es van allargant, el clima és més suau, els arbres treuen les primeres fulles i els fruiters ens meravellen amb el seu espectacle de flors i colors. Ara és el moment de planificar què fareu per Setmana Santa. Des de l’Associació Turisme Rural Girona – Costa Brava – Pirineu us proposem aprofitar aquestes vacances per fer una escapada rural a terres gironines.

Pirineu gironí
Aquells de vosaltres que vulgueu aprofitar els darrers dies de la temporada d’esquí, podeu escollir una de les cases rurals associades de les comarques properes al Pirineu gironí: la Cerdanya o el Ripollès, des d’on us podreu desplaçar ràpidament a les estacions d’esquí de Vallter, Núria, la Molina o Masella, i practicar el vostre esport de neu preferit amb amics o la família.

Si us agrada practicar senderisme, us proposem descobrir la Garrotxa. Un dels espais adequats per a la pràctica d’aquest esport és el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, amb prop de quaranta volcans coberts de vegetació i la impressionant fageda d’en Jordà. Una de les rutes que podeu fer és des de la fageda d’en Jordà al Croscat, un itinerari circular pensat per començar-lo i acabar-lo en el mateix punt després de visitar tres dels llocs més coneguts i atractius del Parc Natural:

En aquesta zona, també hi ha pobles com els d’abans envoltats d’encant natural: Oix, Beget, en són uns exemples; Castellfollit de la Roca que es troba enfilat dalt d’un penya-segat;  Quelalbs, un poble amb cases de pedra amb teulades de pissarra i elements decoratius de fusta; i pobles medievals com Santa Pau, Sant Joan les Fonts o Besalú.

L’interior de Girona
Al Pla de l’Estany també és una comarca on hi trobareu diverses cases rurals associades. En aquesta zona, una de les propostes que us fem és acostar-vos a l’Estany de Banyoles, un dels més grans de la península Ibèrica, ideal per fer-hi una llarga passejada. Aquesta àrea de gran interès paisatgístic i geològic abasta el conjunt de l’anomenada conca lacustre de Banyoles, que separa la plana de l’Empordà de la serra Transversal, a la comarca de la Garrotxa.

En aquesta part interior del territori també hi trobareu alguns municipis de la comarca de la Selva. En aquesta zona coneguda com les Guilleries hi predominen els turons boscosos amb quilòmetres de pistes i senders on practicar el cicloturisme i BTT.

A la zona del Gironès hi trobareu una suma d’atractius. Del paisatge, destaquem la zona volcànica del Llémena, les àrees fluvials del Ter i l’Onyar, i el massís de les Gavarres que els pots gaudir fent BTT o rutes a peu. Pel que fa a la història, ens remuntem a temps dels ibers, primers pobladors del que avui és la ciutat de Girona. Grecs i romans també hi van deixar la seva empremta, però és l’època medieval la que concentra més testimonis. El barri vell, per exemple, amb el magnífic Call, és parada obligatòria.

Costa Brava
Si us agrada el mar, la primavera és una bona època per gaudir dels paratges marítims i de les cales i platges de la Costa Brava, de gran qualitat marítima. En aquesta part del territori, les cases rurals associades que us aniran millor són les que hi a les comarques de l’Alt Empordà, el Baix Empordà o la Selva marítima.

En aquestes zones, la natura hi té un protagonisme destacat. A l’Alt Empordà, per una banda, podeu visitar el Parc Natural del Cap de Creus, el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà o el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Al Baix Empordà, d’altra banda, una opció per conèixer la flora autòctona i la d’altres llocs del planeta, és visitar els jardins botànics de Santa Clotilde, Marimurtra i Cap Roig.

A la Costa Brava també hi trobareu diverses propostes culturals: la gran empremta de Salvador Dalí a l’Empordà; el monestir de Sant Pere de Rodes o el castell de Peratallada; les viles medievals de Tossa de Mar, Púbol o Pals; les ruïnes d’Empúries, testimonis excepcionals de les civilitzacions grega i romana; i la tradició ceramista de la Bisbal.

Us animem a descobrir personalment el que us acabem d’explicar i moltes coses més. Ara només us falta escollir la vostra casa rural i fer la reserva!