Sant Joan de les Abadesses, cruïlla de camins

© X. Pladellorens.

La Ruta del Ferro i del Carbó, via verda pedalable, uneix el municipi de Sant Joan de les Abadesses amb les poblacions veïnes de Ripoll i d’Ogassa. El nom de la via fa al·lusió a la tradicional extracció de carbó de les mines d’Ogassa i a la importància de la farga a la zona.

Els 9 quilòmetres de recorregut del tram fins a Ripoll poden fer-se caminant, en un parell d’hores, o en bicicleta, en quasi la meitat de temps. El sòl pavimentat d’aquesta via presenta un desnivell de -100m, des de Sant Joan de les Abadesses. La ruta es considera fàcil de recórrer i enllaça amb altres vies al llarg del seu recorregut, com la volta al Pantà de Cal Gat o el GR-1. A més, disposa de diversos serveis en el punt de sortida com vàters, lloguer de bicicletes o zona de pícnic. Els tram de 4 quilòmetres i mig, fins a Ogassa, presenta un desnivell de +150m i es calcula que pot completar-se a peu amb una hora i mitja.

Panoràmica de Sant Joan de les Abadesses. © X. Pladellorens.

L’actual pista es troba ubicada just sobre el camí que havia sostingut les vies del ferrocarril que comunicava les poblacions entre si. El tram Sant Joan de les Abadesses – Ogassa, amb un tros pavimentat i un de sauló compactat, va mantenir el pas del tren actiu fins al tancament de les mines, el 1967. El tram ferroviari Sant Joan de les Abadesses – Ripoll va mantenir-se en funcionament fins al 1980, l’any del seu centenari. Actualment, només es conserva un petit tros de la via davant de l’edifici de l’antiga estació de tren de Sant Joan, convertida ara en restaurant, que recorda el pas del ferrocarril per la baronal vila de Sant Joan.

Mural de les Vies Verdes a Sant Joan de les Abadesses. © Ajuntament de St. Joan de les Abadesses.

Sant Joan de les Abadesses presenta un escenari particular, que no es repeteix en gaires poblacions de les comarques gironines, perquè és un punt de confluència entre diverses vies verdes. A la vila hi arriben la ja esmentada via verda del Ferro i del Carbó, annex de Ripoll amb Ogassa, que aviat disposarà d’un tram alternatiu que l’unirà amb la via del Carrilet, fins a Sant Feliu de Guíxols. També està en construcció la via verda del Ter, que unirà Sant Joan de les Abadesses amb Setcases, passant per Sant Pau de Segúries, Camprodon, Llanars i Vilallonga de Ter. D’aquí, que Sant Joan de les Abadesses sigui considerada cruïlla de camins.

Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses