Tot el que necessites saber de la visita de Ses Majestats a les comarques gironines

Cavalcada de Reis de Girona
Cavalcada de Girona. © Ajuntament de Girona.

Avui és un dels dies més esperats pels petits de casa, ja que aquesta nit rebran la visita de Ses Majestats, els Reis Mags d’Orient. Si esteu allotjats en una de les nostres cases de turisme rural associades, us deixem informació de les cavalcades de les capitals de comarca de la província de Girona.

Ses Majestats arribaran tant per terra com per mar, depenent de la localitat on aneu on les desfilades començaran entre les 6 de la tarda i les 8 del vespre. Prèviament, els nens i nenes podran visitar els campaments reials, on es duran a terme diverses activitats o, simplement, es podrà dipositar la carta.

Quan es comenci a fer fosc, els més petits de casa surten al carrer amb un fanalet encès per il·luminar el camí als tres Reis de l’Orient. Fan sonar xiulets per donar-los la benvinguda i canten una tonada popular: “Visca els tres Reis de l’Orient, que porten coses a tota la gent…”.

Girona
Els jardins de la Muralla de Girona són un espai tan acollidor que els Reis d’Orient l’escullen cada any per instal·lar-hi un campament la tarda del 5 de gener. Allà, durant una hora, els infants que ho volen tenen l’oportunitat de conèixer Ses Majestats abans no s’enfilin a les seves carrosses lluents. La cavalcada, que recorre tot el centre de la capital del Gironès, és encapçalada a cavall pels heralds, el porrer i l’àliga de la ciutat, seguits pels músics i les carrosses dels magistrats; finalment, arriba la comitiva dels Reis Mags, que acaba amb un pregó a la plaça del Vi.

Banyoles
A la capital del Pla de l’Estany es podeu trobar, fins a la 1 del migdia, a l’Ambaixada Reial que tenen al Claustre del Monestir de Sant Esteve, on hi podeu anar a deixar la carta al patge reial. A les 5 de la tarda, a la pesquera d’en Malagelada, hi haurà una xocolatada de Reis, i a partir de les 6 de la tarda, començarà la cavalcada de Ses majestats a l’estany (sortida de rem i Travessia), i acabarà a l’Ajuntament.

Blanes
A Blanes, on Ses Majestats arriben per mar, hi trobareu una de les cavalcades més espectaculars. Aquesta començarà a les 5 de la tarda des del port. Quan la comitiva arribi a la cruïlla amb el Carrer Muralla, finalitzaran el recorregut a peu fins a l’Ajuntament, on seran rebuts per l’alcalde i des del balcó de l’Ajuntament que dóna a la plaça dels Dies Feiners, saludarà a tots els assistents. Abans, l’alcalde de Blanes els entregarà la clau mestre de la ciutat que li faran arribar uns ajudants reials molt especials: la Colla Castellera dels Maduixots de l’Alt Maresme, que construiran un pilar davant l’ajuntament. Un cop coberta aquesta cerimònia, Ses Majestats recolliran les cartes dels nens i nenes que encara no les hagin pogut entregar instal·lats en uns trons alçats a la plaça dels Dies Feiners, on hi haurà un escenari per a l’ocasió.

Figueres
A la capital de l’Alt Empordà, la cavalcada incorpora una nova carrossa aquest any. Aquesta començarà a les 7 de la tarda a la plaça de la Creu de la Mà, per arribar -finalment a la plaça de l’Ajuntament. L’espera dels Reis s’amenitzarà amb «Landry el Rumbero».

La Bisbal d’Empordà
La llum dels fanalets marcarà el camí que Melcior, Gaspar i Baltasar a la Bisbal d’Empordà, abans de repartir els regals més esperats a les llars de la contrada. El tret de sortida de la Cavalcada de Reis d’enguany serà el Terracotta Museu. Mentre s’espera l’arribada de Ses Majestats, s’escalfarà l’ambient amb un Ball de gegants a partir de les 6 de la tarda, davant les Voltes.

Després del recorregut que Ses Majestats faran pel municipi, arribarà el moment més esperat. Al seu pas per la plaça del Castell, a les 19 h, faran entrega de les seves ofrenes al Nen Jesús. Tot seguit, la Cavalcada arribarà a la seva ubicació final: la plaça del Castell on el regidor de Cultura donarà la benvinguda a Ses Majestats, i es farà l’entrega de la clau màgica.

Olot
Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a Olot amb tres carrosses noves que han tingut en compte que l’accessibilitat als trons fos completa i s’ha facilitat que tothom pugui arribar a la recepció amb Ses Majestats. A més, es potenciarà el paper de les princeses que acompanyen els tres reis i se’ls donarà més pes específic dins la comitiva reial i més presència durant tot l’esdeveniment. Així, tindran un seient propi a la carrossa i a la tenda dels trons, de manera que comptaran amb la possibilitat de poder participar activament en la recepció dels infants i interactuar amb ells al costat dels Reis, modificant la tradició per fer-la més igualitària.

La comitiva reial sortirà del campament de la Plaça Clarà a 2/4 de 7 de la tarda, i acabarà al Firal Petit, on hi haurà els trons nous.

Ripoll
Els Tres Reis d’Orient arribaran a Ripoll a les sis de la tarda, per la carretera de Barcelona, i faran una volta pel poble fins a la plaça de l’Ajuntament, on faran els parlaments. Posteriorment, rebran les cartes dels infants a l’església de Sant Pere fins a 2/4 de 10 del vespre.

Puigcerdà
Aquest any, a la capital de la Cerdanya, Ses Majestats aniran guarnits per a l’ocasió i sobre les seves exuberants carrosses per recórrer tot el municipi. La cavalcada començarà a les 6 de la tarda des de la plaça de l’Estació. Aquesta finalitzarà a l’església parroquial, on els infants lliuraran les cartes i rebran un obsequi. Aneu-los a rebre i no oblideu portar-los la carta. Ah! I penseu a deixar-hi alguns queviures abans d’anar a dormir per ajudar-los a fer més suportable la seva llarga travessia.