Ullastret: un poble de l’Empordà

Segur que molts de vosaltres, quan heu visitat coneixeu Pals, Peratallada o Monells. Enmig de l’Empordà, prop de Torroella de Montgrí i la Bisbal d’Empordà, i al costat del riu Daró hi ha el poble d’Ullastret, un petit poble que també conserva part de la seva estructura medieval, amb carrers estrets, fortes pendents, i rodejat per unes muralles molt ben conservades.

A Ullastret, a part d’endinsar-vos per aquests carrers estrets i tastar el recuit i formatges de Ca la Nuri, també podeu conèixer el seu patrimoni arquitectònic, ja que hi trobareu l’església parroquial de Sant Pere, dins el poble mateix, i un dels jaciments ibers més importants de la Península Ibèrica: el jaciment de Puig de Sant Andreu.

Església Parroquial de Sant Pere

Del nucli antic del poble, en destaquem l’església parroquial de Sant Pere que data del segle XI. És una església de petites dimensions de planta basilical amb tres naus i tres absis coberts amb volta de canó, reforçades per arcs torals. Els absis estan decorats externament amb lesenes i arcuacions llombardes. L’església també compta amb un campanar de cadireta, format per quatre arcs que substitueix a un anterior, del qual encara es poden trobar alguns vestigis a la part dreta de la façana.

Poblat ibèric del Puig de Sant Andreu

Sense cap mena de dubte, el més destacat del municipi és el pobla ibèric del Puig de Sant Andreu, un dels jaciments ibèrics més grans del Mediterrani. Si sou amants de la història i l’arqueologia és visita obligada. El poblat dominava un ampli territori del qual n’explotava els recursos econòmics, especialment l’agricultura i la ramaderia, però també les mines i les pedreres. Comerciaven amb les comunitats indígenes properes i, a través de la veïna colònia grega d’Empúries, amb grecs i feniciopúnics.

Aquest poblat, del qual se’n conserva la muralla, la necròpolis i diversos assentaments urbans, va ser habitat entre els segles VI i II AC, ja que en aquest moment arribaren els romans, conduint a l’abandonament forçat del lloc. En època carolíngia, a la part superior del turó, es va construir un castell del qual es conserven restes de la muralla i les torres. Durant els segles XVI i XVII hi va haver una ermita dedicada a Sant Andreu i, posteriorment, una casa de pagès.