Una passejada entre la flora del món ben a prop de casa

©Jardi Botanic Marimurtra. Blanes. Arxiu-Imatges PTCB

Les Comarques de Girona acullen tres jardins històrics que, per la seva proximitat, els pots recórrer en un sol cap de setmana. De Blanes a Calella de Palafrugell hi trobaràs els Jardins de Santa Clotilde a Lloret de Mar, els Jardins Marimurtra i els Jardins de Cap Roig, tots ells amb una gran varietat d’espècies de diferents parts del món que conviuen amb el Mar Mediterrani.

Us proposem iniciar aquesta descoberta pels Jardins de Marimurtra a Blanes, un jardí històric fundat per l’industrial alemany Carl Faust i Schmidt (1874-1952) l’any 1921, i que el 1995 va ser declarat bé cultural d’interès nacional per la Generalitat de Catalunya, i el 2009 va rebre la Creu de Sant Jordi.

En l’actualitat, la part visitable del Jardí té una extensió de 4 Ha que aglutinen més de 4000 espècies diferents, procedents dels cinc continents diferents. Permet al visitant transportar-ho des de les àrides extensions d’Amèrica, als boscos de bambú de l’Orient, passant pel continent Australià i descobrint, per descomptat, la vegetació autòctona de Catalunya.

El jardí no deixar de ser un gran mirador a la Mar Mediterrània i a la Costa Brava.

La nostra ruta segueix als Jardins de Santa Clotilde de Lloret de Mar. Dissenyats el 1909 per Nicolau Maria Rubió i Tudurí, estan ubicats sobre un penya-segat que ofereix unes vistes espectaculars de les cales de Sa Boadella, Santa Cristina i Treumal. Aquests jardins es van plantejar com una mostra de l’esperit del moviment Noucentista a Catalunya per això, combina escultura, arquitectura i l’art de la jardineria o del paisatgisme com coneixem avui en dia.

Els Jardins van ser dissenyats a la manera dels antics jardins del Renaixement italià, suaus i al mateix temps austers. Rubió i Tudurí va decidir que les espècies emprades fossin majoritàriament autòctones i característiques del clima mediterrani incloent arbres i arbusts de fulla perenne -pins, xiprers i cedres- com arbres caducifolis -til·lers, àlbers. Els jardins també incorporen algunes espècies d’altres latituds com els cedres de l’Himàlaia, els cedres de l’Atles, els til·lers i els xiprers de Monterrey. Amb aquestes espècies hi conviuen diverses escultures relacionades amb el món de l’aigua, busts neoclàssics o animals.

Cal destacar d’aquests jardins la poca presència de flors (al·ludint als models de jardí renaixentista), l’ús de l’heura i del llorer (arbre vinculat tradicionalment a Lloret de Mar).

Finalitzarem la nostra ruta particular als Jardins de Cap Roig a Palafrugell situats entre els municipis de Palafrugell i Mont-ras, a la comarca del Baix Empordà. Els Jardins van ser creats pel matrimoni Woevodsky l’any 1927 que el van convertir en un espai de gran bellesa on es combina la botànica, la història, el paisatge i l’art. Actualment s’hi poden veure més de 1000 espècies vegetals provinents de totes les regions amb clima mediterrani del món. Un dels símbols més emblemàtics d’aquest espai és el castell construït amb la pedra ferruginosa de la zona.