Visita recomanada a pobles medievals de la Garrotxa: T’agradaran

© Vista panoramica amb el pont de Besalú. Arxiu-Imatges PTCB

Fer una escapada rural té molts avantatges. Un d’ells és poder conèixer els petits pobles amb molt d’encant on amaguen un munt d’històries i llegendes.
Avui us recomanem visitar els 3 pobles medievals de Sant Joan les Fonts, Santa Pau i Besalú a la zona de la Garrotxa. Endinseu-vos pels seus carrerons i descobriu quina és la seva història.

Sant Joan les Fonts podeu visitar l’Església de l’Antic Monestir Benedictí, declarat Monument Nacional i que data del segle XII. El pont medieval que uneix el nucli antic amb l’església parroquial i la zona de Castanyer està construït amb pedra volcànica, consta d’un arc gros i dos de laterals sobre el riu Fluvià. A pocs metres del pont, hi trobem l’edifici romànic civil més antic de Catalunya. Es tracta del Castell de Juvinyà, una casa senyorial fortificada, que l’any 1972 va ser declarada Monument d’Interès Nacional.

Santa Pau és un poble medieval al cor de la Garrotxa on va ser declarat Conjunt Historicoartístic l’any 1971.
El seu nucli antic hi trobareu la plaça Major o Firal dels Bous, plaça porxada amb arcs desiguals, és una mostra de com el centre del poble manté intacte el seu rastre històric. Just davant hi trobareu el Castell de Santa Pau del segle XIII i XIV que suposa el punt més alt del poble. A més, el castell de la baronia, el recinte emmurallat i el conjunt historicoartístic estan classificats com a Béns Culturals Immobles d’Interès Cultural (BCIN), se situen entre els més rellevants del patrimoni català, la qual cosa suposa la inscripció al Registre de Béns Culturals d’Interès Nacional.
També podreu gaudir dels seus carrers empedrats i l’entorn idíl·lic del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa.

Besalú és un dels conjunts medievals més ben conservats de Catalunya, on la combinació de cultura, tradició, gastronomia i natura que proposa l’han convertit en un dels destins turístics més populars d’arreu d’Espanya. On el 1966 va ser declarat Conjunt Històric-Artístic Nacional el conjunt singular de l’església de Sant Vicenç, l’església-hospital de Sant Julià, la Casa Cornellà, el Monestir de Sant Pere i la Col·legiata de Santa Maria.
El Pont Romànic és la imatge per excel·lència de la vila. Construït al segle XII i travessa el riu Fluvià. S’explica que la torre al mig del pont era un peatge durant l’època medieval del pas de cavalls i altres animals.
També destaca el seu Call Jueu, que es troba entre els més importants d’Europa. Passejar entre els carrerons del call veureu autèntics tresors arquitectònics, encara que el més important són els Micvé. Els banys jueus descoberts de manera inesperada l’any 1964.

Completeu la ruta allotjant-vos a una de les nostres cases rurals de TRG que tenim associades a la Garrotxa: