La Garoinada, una excusa per descobrir Palafrugell

© Garoines. Francesc Dalmau Fabrega. Arxiu d'Imatges Patronat de Turisme Costa Brava Girona

Sabeu què és un uriç? I si us dic garoina o eriçons de mar? Ara sí que el reconeixereu oi? A Sant Feliu de Guíxols de les garoines o garotes en diuen uriços i durant els mesos de gener i març les podreu menjar en els restaurants del municipi. Una altra zona on també les podreu degustar és la costa entre Tamariu i Calella de Palafrugell. I és que la zona costanera de l’Empordà és un dels territoris on es poden pescar durant aquest període i que no afecti a la seva reproducció.

La gastronomia és una bona excusa per descobrir el territori i en aquesta ocasió us proposem que feu la ruta de la Garoinada, una ruta entre la costa de Tamariu i Calella de Palafrugell que us permetrà conèixer la cuina tradicional Palafrugellenca i del Baix Empordà ja que la ruta compta amb un menú personalitzat, el qual està format per l’entrant, on es mengen les garoines; el segon plat, que cada any varia i està format per un plat típic empordanès (arròs negre, suquet de peix…) i unes postres tradicionals de Palafrugell (botifarra dolça, les gresoletes de Palafrugell…).

Després de l’àpat podeu visitar el jardí botànic de Cap Roig, uns jardins creats per el matrimoni Woevodsky el 1927. És un espai de gran bellesa, situat al bell mig de la Costa Brava, on es combina la botànica, la història, el paisatge i l’art. Disposa de més de 1000 espècies vegetals provinents de totes les regions amb clima mediterrani del món. Un dels símbols més emblemàtics d’aquest espai és el castell construït amb la pedra ferruginosa de la zona. També és l’escenari del Festival de Cap Roig, consolidat com el major esdeveniment musical de l’any a la Costa Brava.

Si voleu gaudir de la bellesa del mar mediterrani, és obligat fer alguna ruta entre un extrem i l’altre del terme municipal, de sud a nord (o viceversa), passant pels nuclis costaners de Calella de Palafrugell, Llafranc i Tamariu. La visita la podeu finalitzar al Far de Sant Sebastià tot passant pel dolmen de Can Mina de Torrents.

Per arrodonir aquesta sortida, podeu allotjar-vos en una de les nostres cases rurals de la comarca del Baix Empordà. En aquest enllaç podeu consultar totes les cases i escollir la que més s’ajusti a les vostres necessitats.

La gastronomia és una bona excusa per descobrir i gaudir del territori!