En aquesta entrada us proposem una ruta d’anada i tornada a peu de Llançà fins a la Selva de Mar, tot passant pel Port de la Selva. És una senzilla ruta d’uns 20 km aproximadament, que transcorre per la vora de la mar, tot seguint el traçat del GR-92, sender de llarg recorregut que recorre els 561 km de la costa catalana. Es troba molt ben senyalitzada i ens ofereix unes vistes magnífiques del Cap de Creus i de la Serra de Rodes en tot moment.
Llançà, l’Alba de la Costa Brava

Des de qualsevol de les nostres cases rurals ubicades a l’Alt Empordà, podem accedir a l’N-260 i prendre direcció al port de Llançà. La ruta la començarem al passeig marítim de la localitat. Abans d’arribar al port de Llançà, i a l’alçada del restaurant els Pescadors, girem a mà dreta, on trobarem la senyalització que ens acompanyarà en tot moment durant la ruta.
La ruta voreja els penya-segats fins a arribar a la platja de la Farella de Llançà i continua per la platja de les Tonyines des d’on el camí s’enfila cap a la urbanització del Cau del Llop, per després tornar a baixar a la platja del mateix nom, la qual creuarem tot enllaçant novament amb el camí de ronda.
El camí fa una sèrie d’ondulacions fins a arribar al límit entre Llançà i Port de la Selva. Està molt ben arreglat amb unes plataformes de fusta vorejant les urbanitzacions, passant pel Cap de Vol i arribant a la Punta de S’Arenella, on voregem el far del 1913, declarat BCIN (Bé Cultural d’Interès Nacional). En aquest tram gaudirem d’unes vistes esplèndides del Port de la Selva i de la Mar d’Amunt del Cap de Creus, així com del Monestir de Sant Pere de Rodes, situat a 520 m a la muntanya de la Verdera, a la Serra de Rodes.

El Port de la Selva: una joia al nord del Cap de Creus
Seguim caminant i arribem al Càmping de la Vall, des d’on podem introduir una variant a la ruta per aquells que disposin de temps i d’una bona condició física. Just abans de la platja del càmping, hi ha el desviament a la dreta que ens conduirà fins a la carretera de Llançà a Port de la Selva, que creuarem per introduir-nos de ple en el camí que puja cap a l’antic monestir benedictí de Sant Pere de Rodes, fundat al segle X amb donacions dels comtes d’Empúries i ampliat sobretot als segles XI i XII, esdevinguent el centre espiritual i econòmic més important de la zona durant segles.
Hem de calcular uns 10 km més entre pujar i baixar amb un desnivell d’uns 500 m fins al monestir i de 620 m si ens decidim a pujar fins a dalt de tot, al Castell de Sant Salvador de la Verdera (670 m), des d’on gaudirem de l’Empordà i el Cap de Creus a vista d’ocell. La baixada la podem fer fins a la Selva de Mar i d’allà al Port de la Selva, o bé per on hem pujat i tornar a enllaçar amb la ruta del camí de ronda.

Creuant la platja del càmping, el camí de ronda continua sinuosament amb unes vistes espectaculars sobre la blancor lluent de les cases del Port de la Selva, un poble que poc ha d’envejar a Cadaqués, a part del fet de trobar-se poc arrecerat de la tramuntana, el que en converteix la badia en un paradís pels windsurfistes quan arriba el vent del nord.
El Port de la Selva era el port del monestir i ja apareix mencionat al s.X. Hi destaquen l’església de Santa Maria de les Neus del segle XX i el petit port pesquer amb la seva llotja i subhasta diàries. Entre setmana es veuen les barques tornant a port a partir de les 16 h.
Arribant a la platja del Port de la Selva, us encoratgem a agafar el trencant de la dreta i continuar fins a la Selva de Mar, situat a només a 2 km. Es tracta d’un poblet a l’abric de la tramuntana i sobretot dels atacs pirates, motiu pel qual es va crear al segle XVI. Hi destaquen l’Església de Sant Esteve del s. XVI al centre del poble, les 4 torres de defensa dels segles XVI-XVII, part de les antigues muralles i ben integrades al conjunt, el Museu del Trull de Can Rubiés o l’antiga Església de Sant Sebastià, de finals del segle XII i convertida en torre defensiva al segle XV, que trobareu a la zona de la riera, que definitivament no us podeu perdre!!!