Coincidint amb el moment més esperat de l’any, les Fires de Sant Narcís, en aquesta entrada us proposem la descoberta de dos dels edificis més emblemàtics de la ciutat de Girona i que en defineixen el seu skyline, la Catedral de Santa Maria i la Basílica de Sant Feliu. No us els podeu perdre!!
La Catedral de Girona, la nau gòtica més ampla del món

La Catedral de Girona està situada al cor de la ciutat i és visible des d’arreu amb el seu campanar neoclàssic coronat per un penell, l’àngel de la Catedral.
Des de la plaça de la Catedral, sense dubte la més monumental de la ciutat, contemplem la bonica façana barroca del 1733, presidida per la Mare de Déu. Podem accedir a l’edifici per una gran escalinata barroca del segle XVIII o per la rampa lateral, que tot vorejant el bonic edifici gòtic medieval de la Pia Almoina (actual seu del Col·legi d’Arquitectes de Girona i antiga casa de caritat), ens conduirà fins a la plaça dels Apòstols.
L’interior del temple és un prodigi de l’arquitectura gòtica, un desafiament a les lleis de la gravetat, que fa palesa el coratge i el domini tècnic dels nostres arquitectes i mestres d’obres medievals. La Catedral, amb una alçada de 34 metres, se sosté gràcies a la robustesa dels seus contraforts exteriors, entre els quals podem comptar la base de l’actual campanar i la coneguda com a Torre de Carlemany, un dels dos campanars de l’antiga Catedral romànica. La Catedral de Girona s’inicià el 1312 per la part de l’absis amb tres naus, com una ampliació de la Catedral romànica, però després d’unes importants reunions d’arquitectes el 1386 i el 1416, es construí en una sola nau, el que la converteix en la Catedral amb la nau gòtica més ampla del món!
També hi destaquen el seu claustre romànic del s. XII amb els seus pilars i capitells historiats en molt bon estat de conservació i el Museu de la Catedral, on destaca el Tapís de la Creació, datat entre els segles XI i XII. Teixit en llana de vius colors i lli, representa una obra cabdal de l’art romànic català i ens presenta la Creació divina del món en cercles concèntrics.
Sant Feliu, primera catedral de la ciutat

La Basílica de Sant Feliu està dedicada a un dels primers màrtirs del cristianisme de les nostres contrades, que gaudí d’un prestigi considerable en època visigòtica i alt medieval. Fou la Catedral de la ciutat fins al segle IX-X, en què passà a dependre de Santa Maria.
Bastida al damunt del cementiri dels primers cristians de la ciutat, en destaquen, exteriorment, el seu característic campanar gòtic d’influència nòrdica -escapçat per un llamp a la part superior el 1581- i el seu caràcter de fortalesa, que li confereixen elements defensius com els merlets i les espitlleres, de darreries del segle XIV, construïdes donada la situació a l’exterior de les muralles de la ciutat.
A l’interior, s’hi poden apreciar elements romànics com les voltes, que aguanten el pes de la nau gòtica central i de les dues laterals, a més d’un bonic trifori superior i de les magnífiques claus de volta que encara conserven el color original.
Cal destacar el retaule gòtic de principis del segle XVI de l’altra major, els sarcòfags d’època romana fets a Roma i encastats als murs laterals del presbiteri (prova de la importància de la situació estratègica de Girona a la Via Augusta romana), el segon sarcòfag gòtic de Sant Narcís del 1328 de Joan de Tournai i el Crist jacent del 1350 del mestre Aloi.
Menció a part mereix la Capella de Sant Narcís, del 1792 i d’estil neoclàssic. Dedicada al patró de la ciutat de Girona, també màrtir del cristianisme, i del cos del qual, segons explica la llegenda, n’emanaren mosques per defendre la ciutat de Girona durant el setge francès del 1285.
Quan es poden visitar?
L’horari per la visita cultural de la Catedral és de dilluns a dissabte de 10 h a 19 h, i els diumenges i festius, de 12 h a 19 h. Pel que fa a Sant Feliu, l’horari és de dilluns a dissabte, de 10 h a 18 h, i els diumenges i festius, de 13 h a les 18 h. L’entrada per la visita d’ambdós edificis és unitària i el cost són 7 Euros, amb descompte per jubilats i menors de 16 anys, i gratuïtat per nens menors de 7 anys. Es pot adquirir l’entrada en qualsevol dels dos edificis.
Et recomanem fer aquesta visita si estàs allotjat en una de les nostres cases rurals del gironès.
Amb la col·laboració de: