Si t’endinses a la Vila Vella de Sant Joan de les Abadesses i et passeges pels seus carrers, descobriràs els petits detalls medievals que encara s’hi amaguen. Com les anelles pel bestiar, que es conserven adherides a les parets on antigament els lligaven o part de la muralla que encerclava la vila per protegir-la de possibles atacs enemics. Al Parc de la muralla, ubicat en un dels perímetres del barri vell, com se l’anomena actualment, hi podràs observar el tros de la fortalesa que millor s’ha conservat, mentre gaudeixes de la tranquil·litat dels jardins dissenyats per l’arquitecte i escultor santjoaní Francesc Fajula. A més, la Vila Vella està dotada de múltiples fonts naturals d’aigua que podràs conèixer en el seu recorregut.
Creada de nou a principis del segle XIII, l’organització de la Vila Vella de Sant Joan segueix l’esquema de les antigues ciutats romanes, amb carrers paral·lels i perpendiculars i una plaça central que ho vertebra tot. La Plaça Major encara conserva alguns comerços i és on actualment hi ha la casa de la vila. El mercat setmanal que s’hi feia des del segle XIII per concessió de Jaume I, va traslladar-se al passeig Comte Guifré a finals del segle XX.
En l’antiguitat, els carrers tenien diverses funcions; uns eren destinats al pas de vianants, alguns a l’entrada d’animals i d’altres als oficis. Els primers tenien les façanes més boniques com el Major, Comamala, Pere Planas o Jussà. Els dedicats al pas de bestiar, també es feien servir per als carros i les activitats insalubres com era el cas dels carrers Pere Portussa, Ponç de Monells, Asprer o Talrich. Per últim, els dedicats als negocis encara conserven els noms de les professions que s’hi desenvolupaven, com el carrer dels Canonaires o el dels Tints.
Amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses.