Tastant Girona: Un viatge gastronòmic pels sabors de la ciutat

Font: Patronat de Turisme Costa Brava Girona

La ciutat de Girona, no és un destí de pas. Tampoc d’un sol dia. La capital gironina és una ciutat a escala humana que té els atractius d’una gran ciutat. Amb un impressionant centre històric, amb la Catedral i la basílica de Sant Feliu com insígnies, el Call Jueu, els edificis romànics tals com el monestir de Sant Pere de Galligants, la capella de Sant Nicolau, les cases de colors sobre el riu Onyar, la muralla carolíngia o els set museus de la ciutat, és una ciutat que no te l’acabes. I si ho fas, voldràs repetir.

A més de la ciutat històrica, els monuments i museus, es tracta d’una ciutat dinàmica durant tot l’any, repleta d’activitats i esdeveniments culturals, musicals, artístics, entre molts d’altres, que fan que puguis visitar-la en qualsevol moment de l’any. I vulguis tornar, és clar.

Ara bé, el que volem destacar aquesta vegada és la vivacitat culinària gironina, caracteritzada per la combinació de la cuina tradicional gironina i d’avantguarda. La cuina gironina brilla per les seves arrels i per l’ús d’un excel·lent producte autòcton del territori. Compta amb una extensa oferta de restaurants de tota mena amb una gran varietat de cuines. A més, la gastronomia gironina ha esdevingut un referent internacional, amb dos establiments guardonats amb estrelles Michelin, Massana* i El Celler de Can Roca***, aquest últim declarat el millor restaurant del món en dues ocasions i el segon millor del món fins a cinc vegades.

Addicionalment, a l’oferta gastronòmica de restaurants, bars, cafeteries, cocteleries i vermuteries, una altra parada obligada és al Mercat municipal de Girona, situat a la plaça Calvet i Rubalcaba, popularment coneguda com a plaça del Lleó. Aquest és el centre de distribució de producte fresc de la ciutat, i acull fins a una seixantena de parades de diversa tipologia i productes: carn, peix, fruites i verdures, formatges, queviures, etc. Un punt de trobada entre la ciutadania, restauradors i paradistes, que es barregen amb una simfonia de colors i olors. Els dimarts i els dissabtes al matí també té lloc el mercat ambulant de la Devesa.

 

Finalment, en la mateixa trama urbana, i entre els dos municipis de Girona i Salt, trobem l’espai agrícola de les hortes de Santa Eugènia, que segueixen la ribera del Ter i coincideixen, parcialment, amb la Via Verda del Carrilet entre Olot i Girona. Les Hortes de Santa Eugènia, situades a l’oest de la ciutat, entre el barri de Santa Eugènia i el marge dret del riu Ter, són un espai únic de la ciutat. Un paisatge periurbà que s’articula a través de camins i corriols. Es tracta d’un espai de cultius d’horta, fruites, plantes i flors, distribuïts en parcel·les; en definitiva, un espai ple de contrastos, de sensacions i percepcions contraposades.

 

I si després d’aquesta volta pels mercats i per les Hortes de Santa Eugènia t’ha entrat la gana, no pots marxar de la ciutat de Girona sense haver tastat l’icònic xuixo farcit de crema, fregit i recobert de sucre. El trobareu en molts forns i pastisseries de la ciutat! Bon profit!

Font: Oscar Vall